Доступність посилання

ТОП новини

В Україні відзначили Першотравень


1 Травня 2013 року у Львові
1 Травня 2013 року у Львові
У низці міст України в середу відбулися акції з нагоди 1 Травня, що є в Україні святом – Днем міжнародної солідарності трудящих.

Зокрема, в Києві, за даними міліції, близько 15 тисяч людей узяли участь у ході й мітингу Комуністичної партії в центрі міста.

В перебігу акції затримали трьох активістів Коаліції учасників Помаранчевої революції, які, за даними правоохоронців, намагалися перешкодити маршеві комуністів на Хрещатику і розпилили фарбу. Щодо них склали протоколи про адміністративні правопорушення. Самі купрівці стверджують, що нічого не робили.

В іншому місці, біля станції метро «Арсенальна», де на свою акцію збиралася профспілка «Захист праці», близько 20 осіб у чорних масках із прорізами для очей, які відмовилися зняти їх на прохання правоохоронців, доправили до відділку міліції для з’ясування особи; як наголосили в міліції, їх не затримували.

Нечисленна хода профспілки пройшла до Гостиного двору на Подолі, по дорозі привітавши мітинг комуністів на Європейській площі.

У Харкові близько тисячі людей пройшли центром міста в перебігу акції комуністів, яку завершили мітингом біля пам’ятника Ленінові. Окрему акцію провели кількадесят анархістів. Їхня хода і мітинг відбулися під посиленою охороною міліції і спецзагону «Беркут», щоб відокремити анархістів від їхніх супротивників.

У Севастополі теж відбулося кілька першотравневих акцій. Демонстрація «трудових колективів міста» пройшла під прапорами Партії регіонів. Перший заступник голови міськдержадміністрації Сергій Савенков заявив, що в ній узяли участь «близько 50 тисяч осіб»; інших підрахунків не наводили. Комуністи й анархісти провели окремі мітинги.

У Сімферополі регіонали, комуністи і представники проросійського «Українського вибору» Віктора Медведчука пройшли спільною демонстрацією з представниками трудових колективів та іншими групами, у якій узяли участь близько 20 тисяч людей. Альтернативну жартівливу акцію провели кількадесят молодих людей, які назвали її «монстрацією».

Нечисельні демонстрація комуністів і жартівлива «монстрація» пройшли в Рівному. За повідомленням кореспондентки Радіо Свобода, вони разом зібрали до півсотні людей.

У Донецьку комуністи провели мітинг, в Одесі демонстрацію. Акції комуністів відбулися і в Сумах.

У Запоріжжі на чолі демонстрації близько тисячі комуністів їхали кількадесят молодих учасників на роликових ковзанах.

У Дніпропетровську першотравневу демонстрацію організували профспілки. Кілька тисяч її учасників вимагали, зокрема, підвищити оплату праці і посилити соціальні гарантії, в першу чергу металургам і шахтарям. Потім нечисельний мітинг влаштували комуністи.

У Львові 1 Травня відзначили близько 50 представників лівих сил і ветеранських організацій. Їх охороняли 250–300 правоохоронців, повідомляє кореспондентка Радіо Свобода. Акція відбулася без інцидентів, хоча були побоювання про можливі провокації. Львівські «антифашисти» заявили, що на 9 травня, День перемоги, всупереч забороні міської ради обов’язково розгорнуть «прапор Перемоги».

Загалом, за даними Міністерства внутрішніх справ, святкування Першотравня в Україні відбулося без грубих порушень громадського порядку. В ньому ще станом на 13-у годину взяло участь загалом близько 200 тисяч людей, які провели 380 масових акцій у 236 населених пунктах.
XS
SM
MD
LG