Доступність посилання

ТОП новини

Для аграріїв можуть запровадити ПДВ у розмірі 7 відсотків


Київ – Для українських аграріїв можуть ввести ПДВ у розмірі 7 відсотків на поставку продукції власного виробництва. Таку можливість зараз розглядає Міністерство доходів і зборів. Сільгоспвиробники негативно оцінюють таку ініціативу, і пропонують іншу систему оподаткування – «податок з гектара». Експерти ж кажуть, що таким чином держава намагається перерозподілити надприбутки аграріїв.

Ініціативу запровадження 7-відсоткового ПДВ у Міндоходів пояснюють тим, що «сума наданої пільги з ПДВ не відповідає темпам росту галузі. Починаючи з 2007 року, такі пільги зростають у середньому на 40% на рік, водночас зростання обсягів сільгосппродукції з 2007 року не перевищує 20%».

Аграрії ж не підтримують таку ініціативу уряду. Голова Асоціації фермерів та землевласників Рівненської області Дмитро Українець каже Радіо Свобода, що сільгоспвиробники не проти запровадження нових податків. При цьому, він наголошує, що для фермерів було б доцільно зараз запровадити «податок з гектара», запозичивши цю практику у судній Польщі.

«Держава визначила, що на один гектар береться податок вартості приблизно трьох центнерів жита чи пшениці. У Польщі середній розмір фермерського поля 17 гектарів. Отже, помноживши на 17, заплатив, і держава не має до нього абсолютно ніяких претензій. Це називається єдиний податок з гектара. Таку мету ми переслідуємо», – наголошує аграрій.

Це називається єдиний податок з гектара. Таку мету ми переслідуємо
Дмитро Українець
Запровадження ПДВ на сільгосппродукцію власного виробництва не підтримують і деякі представники влади. Не потрібно вирішувати питання наповнення бюджету за рахунок запровадження нових податків, наголошує Радіо Свобода представник Партії регіонів, член парламентського комітету з питань аграрної політики Григорій Смітюх.

«Питання наповнення бюджету потрібно вирішувати за рахунок збільшення робочих місць і за рахунок виробництва нової продукції, кількості, або якості – коментує Смітюх. – А якщо винаходити нові податки, то це хибна позиція, яка не має успіху».

Якщо винаходити нові податки, то це хибна позиція, яка не має успіху
Григорій Смітюх

Розвиток галузі чи ефемерні тендери?

Минулого року дохід України від експорту продукції сільського господарства перевищив дохід від експорту металургії. За інформацією Мінагрополітики, у 2012 році експорт продукції АПК з України становив понад 18 мільярдів доларів, що на 40 відсотків більше, ніж у 2011 році. Відтак, ініціюючи запровадження ПДВ, влада хоче перерозподілити надприбутки аграріїв, пояснює Радіо Свобода головний спеціаліст з питань АПК центру «Держзовнішінформ» Олександр Одосій.

«Влада розуміє, що потрібно перерозподілити прибуток, – наголошує Одосій. – Трохи взяти у сільського господарства і через бюджетні вливання перерозподілити на інші галузі. Наприклад, у вигляді дотацій шахтарям чи на інші потреби. З точки зору макроекономіки – це перерозподіл надприбутків, які отримують зараз великі агрохолдинги».

Це перерозподіл надприбутків, які отримують зараз великі агрохолдинги
Олександр Одосій
Що ж до доцільності такого кроку, то, зазначає Олександр Одосій, це матиме позитив, лише якщо ці кошти будуть потрачені на розвиток галузі.

«Якщо держава через державні програми розвитку, цільові програми, виплати дотацій буде стимулювати будівництво нових підприємств, якщо ці кошти підуть на модернізацію існуючого обладнання, то, можливо, це і матиме позитивний ефект. Якщо ж кошти знову будуть потрачені на ефемерні тендери, на закупівлю наддорогих товарів та послуг, то це, звичайно, матиме негативний соціально-економічний наслідок для нашої держави», – підсумовує експерт.

Наразі у рамках державної підтримки сільськогосподарської галузі в Україні функціонує спеціальний режим оподаткування для агропідприємств. Він передбачає, що суму ПДВ не платять до бюджету, а перераховуються на власні спеціальні рахунки сільгосптоваровиробників і залишаю у їхньому розпорядженні.
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG