Доступність посилання

ТОП новини

Україна пообіцяла ще краще захищати інтелектуальну власність


Костянтин Грищенко, архівне фото
Костянтин Грищенко, архівне фото
Віце-прем’єр-міністр Костянтин Грищенко заявив сьогодні, що Україна залишається на позиції необхідності забезпечити ефективний захист прав інтелектуальної власності і продовжить роботу в цьому напрямку.

У коментарі з приводу ухваленого вчора у США рішення визначити Україну найгіршим у світі порушником прав інтелектуальної власності і єдиною «пріоритетною» з цього огляду державою Грищенко заявив, що Україна, за його словами, лише цього року досягла цілої низки результатів у цьому напрямку.

За його словами, зокрема, уряд почав легалізовувати програмове забезпечення на комп’ютерах органів виконавчої влади, правоохоронці конфіскували вп’ятеро більше контрафактних оптичних дисків із неліцензійним вмістом, ніж за весь попередній рік, закрили два великі інтернет-ресурси, на яких поширювали неліцензійні матеріали, а також ведеться робота з депутатами, щоб ухвалити нові закони про посилення захисту авторських прав, і з молоддю, щоб сформувати в неї повагу до прав інтелектуальної власності і нетерпимість до інтернет-піратства.

За цих умов, заявив віце-прем’єр, в Україні з жалем сприйняли рішення Управління Торговельного представника США визначити Україну як «одного з основних порушників прав інтелектуальної власності у світі» (насправді не «одного з», а єдиного найгіршого – ред.). «Такий статус не відображає реального стану справ у цій сфері та не враховує зусилля української влади, спрямовані на вдосконалення законодавчої бази та практики правозастосування в питаннях інтелектуальної власності», – вважає він.

Рішення, ухвалене у США, «не сприяє» співпраці уряду України з американськими й іншими іноземними партнерами щодо посилення захисту прав інтелектуальної власності, додав віце-прем’єр.

Учора Управління Торговельного представника США після тривалої перерви знову визначило Україну як єдину у світі «пріоритетну» країну, в якій найбільше порушуються права інтелектуальної власності. Управління визначило три головні галузі порушень інтелектуальних прав в Україні: несправедливе і непрозоре адміністрування в системі товариств, які збирають відрахування за використання інтелектуальної власності і передають їх правовласникам у США й деінде; широко розповсюджене (і визнане) використання нелегального програмного забезпечення урядовими установами в Україні; відсутність використання дієвих заходів для боротьби з розповсюдженим порушенням авторських і суміжних прав в інтернеті.

Тепер протягом 30 днів Управління Торговельного представника США почне спеціальне розслідування за так званою частиною 301 Акту про торгівлю, яка дає право президентові США вжити заходів проти порушника. Серед таких заходів, яких Україна вже зазнавала у 2001–2006 роках, – виключення з Загальної системи торговельних преференцій США і економічні санкції на суму в 75 мільйонів доларів щороку.
XS
SM
MD
LG