Доступність посилання

ТОП новини

США закликали Північну Корею негайно звільнити засудженого американця


Кеннет Бей, архівний відеокадр
Кеннет Бей, архівний відеокадр
США закликають Північну Корею амністувати і негайно звільнити американського громадянина, засудженого там на 15 років виправних робіт, заявив у четвер речник Державного департаменту Патрік Вентрелл.

За його словами, дипломати Швеції у Пхеньяні, які за відсутності дипломатичних відносин між США і Північною Кореєю представляють там інтереси Вашингтона, не змогли бути присутні на суді.

У середу суд у Пхеньяні виніс вирок 44-річному громадянинові США, корейцеві за національністю на ім’я Кеннет Бей (його корейське ім’я Пе Джун Хо). Вирок у 15 років трудових таборів оголосили після короткого одноденного процесу.

Північнокорейські державні засоби інформації повідомили, що він повністю визнав свою вину. Але в чому саме має полягати ця вина у «скоєнні ворожих актів» проти Північної Кореї, не повідомляли.

На початку року невдачею закінчилася спроба домогтися звільнення Кеннета Бея, яку здійснили колишній губернатор американського штату Нью-Мексико Білл Річардсон і виконавчий голова компанії «Ґуґл» Ерік Шмідт у перебігу своєї суперечливої поїздки до Північної Кореї, яка викликала різку критику Вашингтона.

Кеннета Бея, за повідомленнями, туристичного агента, затримали в Північній Кореї в листопаді минулого року. Як заявляла правозахисна організація Amnesty International, він не мав доступу до юристів. Правозахисники теж закликали звільнити його, якщо тільки його справу не розгляне справді незалежний суд.

За словами аналітиків, Пхеньян може використовувати справу американця для «торгівлі» зі США, щоб вимусити Вашингтон піти на переговори в час різко загострених відносин Північної Кореї зі світовою спільнотою через її нещодавні випробування ядерного боєзаряду і пуск ракети всупереч резолюціям Ради безпеки ООН.
XS
SM
MD
LG