Доступність посилання

ТОП новини

Азаров: в резиденції Януковича немає золотого унітазу (світова преса)


У Міжнародний день свободи преси Deutsche Welle («Німецька хвиля») опублікувала на своїй головній сторінці розмову з відомим українським журналістом та блогером Мустафою Найємом. Крім проблем українських ЗМІ, оглядачі також звертають увагу на активізацію американських релігійних фанатиків у боротьбі проти геїв та розповідають про те, як живеться в Україні в елітному житлі.

Мустафа Найєм розповів німецьким журналістам із Deutsche Welle, що нині в Україні є дві реальності. В одній журналісти дійсно можуть критично писати і висловлюватися. Це реальність інтернету, але багато людей, серед них і старші, не користуються ним як джерелом інформації. А вже на телебаченні, на думку Найєма, журналісти не можуть висвітлювати всі теми, і це використовує влада. Як приклад журналістів, які були змушені залишити професію, він наводить двох колишніх співробітників телеканалу «СТБ» Сергія Андрушка та Наталю Соколенко.

Критика України за дефіцит демократії ґрунтується на неправдивій інформації. Про це заявив прем’єр Микола Азаров в інтерв’ю німецькій місцевій газеті Badische Zeitung. Він каже, що чимало журналістів вільно критикують владу, а в української опозиції повна свобода дій. Азаров також назвав брехнею те, що у резиденції президента Януковича нібито є золотий унітаз. Керівник уряду запевнив, що стратегічною метою України є вступ до ЄС, і додав, що Україна не ідеалізує європейської системи, яка нині опинилася в економічній кризі, від якої, мовляв, потерпає й Україна. Азаров також вкотре заперечив політичну складову у справах проти своєї попередниці Юлії Тимошенко та наголосив, що від її газової угоди з Росією Україна зазнала збитків на 15 мільярдів євро.

Про активізацію американських релігійних фанатиків у «війні проти геїв» у світі, включно з Україною, розповідає британський журнал Economist. Сексуальні меншини Уганди судяться з американським проповідником Скотом Лайвлі. Після його візиту до цієї африканської країни парламентарі виступили за посилення відповідальності за гомосексуалізм – аж до смертної кари. Під час вуличних протестів у цій країні один активіст ЛГБТ-спільноти загинув. Лайвлі, автор книги про зв’язок гомосексуалізму та нацизму, спростовує звинувачення у роздмухуванні ворожнечі. Крім Африки, Лайвлі та деякі інші американські проповідники також їздять до Східної Європи. Economist наводить припущення колишнього пастора Джима Малкегі, який оселився в Україні, про те, що ресурси лобі проти геїв і залучені до цього мультимедійні технології свідчать про американську участь. Американські фундаменталісти, веде далі Economist, вважають, що захищають біблійні цінності. А за кордоном вони часто пропонують радикальніші заходи, ніж у себе вдома. І якщо вдома їх часто вважають фанатиками, то за кордоном нерідко слухають з повагою, дозволяють виступати в парламенті і допускають на головні телеканали.

Американська The New York Times розповідає про один із проектів елітного житла у Києві – Воздвиженку на Подолі. Проект, який почався 10 років тому, завершили цього тижня. Газета наводить критичні оцінки української преси, що це «мертве місто для мільйонерів», але й також цитує розробників, які запевняють, що виправляють ситуацію, зокрема, що відкрили додаткові місця для паркування, а незабаром буде й магазин. Втім, власники елітного житла ще чекають на обіцяний фітнес, сигарні та більярдні клуби. А ріелтор Юлія Вітер наводить нарікання клієнтів: постійні будівельні роботи, матеріали поганої якості, жахливе обслуговування будинків. Але квартири вартістю до 4 тисяч доларів за квадратний метр непогано продаються, а серед власників, як кажуть представники компанії, чимало українських чиновників, а також поп-зірка Галліна.
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG