Доступність посилання

ТОП новини

2012-й є рекордним за кількістю порушень прав журналістів – Інститут масової інформації


2012 рік став рекордним за кількістю порушень прав журналістів за останні 10 років в Україні – 324 випадки. Про це йдеться у звіті експертів Інституту масової інформації.

Із загальної кількості порушень фахівці виділили, зокрема: 6 порушень, арештів, затримань; 40 випадків побиття, нападів, залякувань; 180 випадків перешкоджання виконанню професійних обов’язків і цензури; 43 випадки економічного, політичного, непрямого тиску; 50 судових позовів до ЗМІ та журналістів; 5 судових позовів від ЗМІ та журналістів.

«У 2012 році спостерігалось посилення цензури у загальнонаціональних та місцевих виданнях. У жовтні про факти цензури публічно заявляли редактори сайту УНІАН. На журналістів накладали штрафи за оприлюднення негативних новин про президента України Віктора Януковича. Крім того, показовими були випадки звільнення працівників ЗМІ. Так, через цензуру з телеканалу «СТБ» звільнилися журналісти Сергій Андрушко та Наталя Соколенко, з телеканалу «МИГ» (місто Южне, Одеська область) пішли журналісти Ольга Годовенко та Ольга Комарова, а з телеканалу «ТВА» (місто Чернівці) журналістка Емма Антонюк», – мовиться в звіті Інституту.

Експерти Інституту масової інформації також зазначили, що непоодинокими були випадки фізичної агресії проти журналістів, недопущення працівників ЗМІ на відкриті заходи органів влади та місцевого самоврядування та навіть у прес-ложу Верховної Ради України.
XS
SM
MD
LG