Доступність посилання

ТОП новини

Християни східних обрядів святкують Великдень


Переважна більшість православних християн, а також християн інших східних обрядів, які користуються юліянським чи неоюліянським календарями, зокрема, в Україні, святкують у неділю Великдень, який для них припав цього року на 5 травня.

Це найбільше християнське свято вшановує воскресіння, за переказами, Ісуса Христа після його розп’яття і смерті на спокутування гріхів людства.

Свято називають також Пасхою, за юдейським святом Песах, на яке, за християнським вченням, відбувалися події навколо Воскресіння.

У ніч на неділю відбулася великодня служба у християнських храмах та освячення традиційних і обрядових великодніх страв. Великдень також означає кінець Великого посту, що триває 40 днів.

Дата Великодня як перехідного свята обчислюється залежно від розташування сонця і фаз місяця і за юліянським і неоюліянським календарями може припасти на час від 4 квітня до 8 травня (дати за загальновживаним григоріянським календарем). Церкви, які користуються григоріянським календарем як літургійним, святкують Великдень у час від 22 березня до 25 квітня. Цього року вони святкували його 31 березня.

Наступного, 2014 року, за обома календарями дата Великодня збіжиться: 20 квітня.
XS
SM
MD
LG