Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпропетровську презентували писанки, створені за традиціями краю


Писанки, створені понад сто років тому
Писанки, створені понад сто років тому
У Дніпропетровську, у приміщені музею «Літературне Придніпров’я», у неділю презентують виставку народного мистецтва «З Україною в серці». У ній беруть участь досвідчені майстри виготовлення писанок, народної ляльки та петриківського розпису, а також початківці.

В експозиції представлено понад 500 робіт 300 авторів, зокрема, писанки, створені за традиціями, притаманними краєві.

Писанки Наддніпрянщини
Писанки Наддніпрянщини
«На виставці експонуються писанки, які вражають своїм розмаїттям і досконалістю. Оригінальний орнамент писанок, мальованок чарує своєю вишуканістю, мініатюрністю, гармонією колориту, а також несе прадавні символи світорозуміння і природи, єднає з традицією минулого. Юні майстри з Дніпропетровська, Дніпродзержинська, Новомосковська, Орджонікідзе, Марганця та з Павлоградського, Дніпропетровського, Верхньодніпровського, Широківського, Покровського районів продовжують писати писанки і пізнають світ через їхню символіку», – кажуть організатори виставки.

Писанки Наддніпрянщини
Писанки Наддніпрянщини
У великодній виставці народної творчості беруть участь юні, але досвідчені майстри – Аліна Статива та Ярослава Пікуш, представниці молодшого покоління династій відомих майстринь петриківського розпису, а також Марія Бабенко, Юлія Ягода, Катерина Носова, Надія Рева, Катерина Цапирь та багато інших.

Писанки Наддніпрянщини
Писанки Наддніпрянщини
За даними дослідників, для створення писанок здавна на теренах краю використовували рослинні фарби – з лушпиння цибулі, кори дуба, зелених волоських горіхів тощо, писали в основному рослинні орнаменти – хрещаті квіти в різних варіаціях, горизонтальні гілки, листя. Для Катеринославщини (Дніпропетровщини) характерні писанки з насиченим тлом, переважала жовта, брунатна, зелена і коричнево-чорна гама кольорів. У писанках Наддніпрянщини дослідники виявляють також мотиви писанок, характерні для Полтавщини, Поділля та Бессарабії.

Виставка «З Україною в серці» проводиться з 1995 року в найкращих виставкових залах Дніпропетровська – художньому та історичному музеях.
XS
SM
MD
LG