Доступність посилання

ТОП новини

У Криму відзначають Хидирлез на тлі протистояння кримських татар із місцевим урядом


Рефат Чубаров
Рефат Чубаров
Сімферополь – У перший після Великодня понеділок у Криму продовжують святкувати. Тепер тут відзначають Хидирлез – старовинне кримськотатарське свято родючості і достатку. Всекримське традиційне святкування проходить упродовж всього дня на етнографічному майданчику «Шехерезада», що на пів дорозі із Сімферополя до Бахчисараю. Цьогоріч це святкове дійство, ініційоване та організоване Меджлісом, демонстративно ігнорує кримська влада, яка має намір за кілька днів провести альтернативне святкування.

Кримськотатарська музика і пісні, традиційні обряди, ярмарок народно-прикладного мистецтва, східна кухня, національна боротьба куреш, кінні перегони – це традиційне всекримське святкування Хидирлезу на майданчику культурно-розважального етнічного центру «Шехерезада» у Бахчисарайському районі уже кілька років збирає десятки тисяч людей, причому, не тільки кримських татар і не тільки з Криму.

Хидирлез – стародавнє тюркське свято землеробства, присвячене завершенню весняних польових робіт і вигону худоби на літні пасовища. За традицією, його відзначають весело, гучно та яскраво. Назва свята, що має доісламське коріння, включає тюркські імена двох святих: Хидира та Ільяса. За легендою, святі безперервно подорожують всім світом, допомагаючи людям і зустрічаються вони там, де завершилися господарські роботи та окіт худоби.

Джамала та інші «зірки» відгукнулися на запрошення Меджлісу

Один з організаторів святкування Еміне Авамілєва розповіла Радіо Свобода, що цьогорічна програма святкування Хидирлезу буде яскравою і вкрай насиченою, з великою кількістю професійних і самодіяльних колективів, музикантів і співаків. Вона особливо гордиться, що на запрошення Меджлісу відгукнулися такі відомі виконавці, як народний артист України Фемі Мустафаєв, «зірка» світового джазу Енвер Ізмайлов та популярна співачка з Узбекистану Наталія Нурмухамедова.

А головною окрасою нинішнього святкування, як вважають організатори, має стати відома співачка Джамала, яка виконуватиме пісні різними мовами, але насамперед зі свого нового кримськотатарського альбому.

За словами Еміне Авамілєвої, на святі очікується найбільше гостей за всі роки його проведення на майданчику «Шехерезади». І не тільки тому, що значно розширилася програма святкування. За словами Еміне-ханум, вперше цей захід ігнорує кримська влада. Уряд автономії вирішив провести своє окреме, «альтернативне» відзначення Хидирлезу, перенісши його в інші місця і на кілька днів пізніше.

Політика не зірве святкування Хидирлезу – Чубаров

Причина цього є політичною, вважає Еміне Авамілєва. На її думку, урядовий бойкот пов’язаний з тим, що 6 травня Хидирлез організовує Меджліс, якому влада оголосила «холодну війну». Авамілєва каже, що такі дії чиновників ображають кримських татар – «адже мова йде про свято, про надбання кримських татар, які демонструють древність витоків культури, історії, традицій кримськотатарського народу», – зазначила Еміне Авамілєва. На її думку, в її співвітчизників це викличе зворотній ефект, аніж очікували урядовці.

Перший заступник голови Меджлісу Рефат Чубаров звертає увагу, що чиновники демонстративно відмовилися створити спільний з представницьким органом кримськотатарського народу організаційний комітет з проведення святкувань і проігнорували попередження кримськотатарської громадськості, що Хидирлез святкується традиційно у першій декаді травня. Тим більше, недоречно його відзначати 10-12 травня, як це запланувала Рада міністрів АРК, адже саме у ці дні 1944 року Державний комітет оборони СРСР ухвалив рішення про депортацію, а Йосип Сталін його підписав.

«Ці дні для кримських татар – час скорботи за рідними, які загинули внаслідок цього злочинного рішення, а не для веселощів і танців», – вважає Рефат Чубаров. Саме через це Меджліс закликав співвітчизників бойкотувати урядові заходи.

Втім, вважає Чубаров, політика – політикою, проте своє свято кримські татари , попри все, відзначатимуть таким чином і тоді, як це завжди робили їхні предки, а не вказує влада.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG