Доступність посилання

ТОП новини

2 роки без Осами. Культ Бін Ладена пережив «терориста номер 1»


Два роки тому президент США Барак Обама оголосив про знищення терориста номер один Осами бін Ладена, який переховувався на території Пакистану. І хоча чимало пакистанців досі бачать у бін Ладені героя, інші сподіваються, що його популярність з часом згасне.

Осама Бін Ладен, після організації терактів 11 вересня 2001 року у США, останні 10 років переховувався від правосуддя. Людину, яка для світу стала символом антизахідного войовничого ісламу, нарешті знайшли у Пакистані, де він жив ізольованим життям. Його будинок взяли штурмом. На тому місці зараз порожнеча. Втім, для деяких жителів бін Ладен залишився героєм.

Говорить кухар Хаджі Мухамммед Алі:

«Він був чудовою людиною. У світі багато хороших людей, але він був взірцем ісламу. Він був хорошим як для ісламу, так і для братів-мусульман, служив релігії. Дай бог – більше таких людей».

На пошуки Бін Ладена Сполучені Штати витратили 10 років.

Крамниці в Ісламабаді не продають голлівудського фільму про вбивство бін Ладена. У приватній розмові власники магазину кажуть, що це через тиск з боку уряду. У той час, як Пакистан продовжує боротися з тероризмом, письменник і аналітик Імтіаз Гул каже, що влада не хоче, аби пам’ять про бін Ладена стала для людей ідеологічним натхненням:

«Гадаю, що уряд намагається не дати Осамі бін Ладену воскреснути, постати як герой в очах багатьох людей, як символ боротьби мусульманського джихаду проти Сполучених Штатів. Тож найпростіший спосіб – це про нього потрохи забути.

Аль-Кайда та войовничий іслам не користуються популярністю у більшості пакистанців, тож про бін Ладена часто тут не згадують. Втім, аналітики кажуть, що війна в Афганістані і атаки дронів у Пакистані посилюють ненависть людей до США. Тим часом в районі, де довгі роки проживав бін Ладен, деякі жителі досі зберігають пам’ять про нього. Зокрема, з дня смерті терориста, принаймні четверо родин назвали своїх дітей ім’ям Осама.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG