Доступність посилання

ТОП новини

Ахметов серед найвпливовіших у світі, але поступився впливом в Україні


Київ – Найбагатший українець Рінат Ахметов потрапив до списку п’ятиста найвпливовіших людей планети. Він став єдиним представником України в рейтингу американського журналу The Foreign Policy, що спеціалізується на міжнародній політиці. Між тим, експерти відзначають, що в Україні представники великого бізнес у поступилися впливовістю на користь найближчого оточення президента – так званої «Сім’ї». А тому навряд чи найбагатшого українця можна назвати найвпливовішим у себе на батьківщині.

Президент корпорації СКМ та футбольного клубу «Шахтар» Рінат Ахметов стабільно посідає перше місце у рейтингах найбагатших українців. Рінат Ахметов є найбагатшою в Україні людиною зі статками, які оцінюють у 15,4 – 22,3 мільярда доларів. Саме завдяки ним він потрапив до списку п’ятиста найвпливовіших людей світу.

Прізвища найвпливовіших людей у рейтингу наведені за абеткою, поруч з кожним з них стоять позначки, які пояснюють – чому та чи інша особа потрапила до числа найвпливовіших у світі. Як зазначено у виданні, «це люди, які контролюють ключові галузі, що керують світом – політику і великі фінанси, засоби масової інформації та енергетику, військову силу чи релігію». Серед критеріїв – політика, авторитет, військова сила, розум, гроші, хороші чи погані вчинки. Навпроти прізвища Ахметов стоїть знак долара – гроші.

Бізнес і влада – українська і російська специфіка взаємодії

На думку політичного експерта Віталія Бали, українські політики не можуть похвалитися впливовістю у світовому масштабі, оскільки неефективно керують державою. А керманичі послабленої держави не користуються авторитетом на міжнародній арені.

«Тільки сильна Україна дасть можливість представникам української влади потрапляти в такий список», – вважає Віталій Бала.

Згідно з рейтингом The Foreign Policy, найбільше впливових людей у США – 140 осіб. На другому місці - Китай з тридцятьма представниками, на третьому - Великобританія (29), на четвертому - Франція (25), п’яту сходинку поділили Росія та Японія, які мають у списку по 23 представники. До речі, серед росіян до цього списку потрапили здебільшого політики, а представники великого бізнесу – в меншості.

За словами політолога Костя Бондаренка, в Росії та Україні побудовані моделі, де влада та великий бізнес відіграють відмінні ролі.

«Росія побудована по методу корпоративної держави класичної, де все взаємопов’язано. Відповідно, держава є єдиною корпорацію. А Україна схожа на феодальну державу зі своє. системою сюзеренів і васалів. В Україні влада і бізнес співіснують в різних площинах. Час від часу вони перетинаються, але не настільки відверто, як у Росії», – вважає він.

«Сім’я» посунула олігархів від керма влади

Між тим, політологи сходяться на думці, що безпосередньо в Україні Ріната Ахметова чи якогось іншого представника великого бізнесу не можна вважати впливовішим за президента чи його найближче оточення – «Сім’ю».

Безперечно, Ахметов впливовий. Але сказати, що Ахметов впливовіший, наприклад, за Олександра Януковича – я не сказав би
Кость Бондаренко
«Безперечно, Ахметов впливовий. Але сказати, що Ахметов впливовіший, наприклад, за Олександра Януковича – я не сказав би. Або, що Ахметов впливовіший за Януковича-старшого – я також не сказав би», – зазначає Кость Бондаренко.

За оцінками експертів, після формування другого упряду Миколи Азарова стало очевидно, що олігархи не мають вирішального впливу на ухвалення державних рішень.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG