Доступність посилання

ТОП новини

Страсбурзький суд не встановив політичного мотиву арешту Тимошенко – представник суду


В Європейському суді з прав людини наголошують, що у своєму рішенні суд не встановив факт політично мотивованого арешту екс-прем’єра Юлії Тимошенко, і особливо звертають увагу на те, що рішення стосувалося арешту до вироку суду.

Офіційний представник Європейського суду з прав людини, директор Загальних служб Європейського суду з прав людини Родерік Лідделл в інтерв’ю агентству «Інтерфакс-Україна» на запитання, чи можна вважати арешт Тимошенко політично вмотивованим чи ні, відповів: «Суд не дійшов такого висновку. Суд зробив висновок про те, що затримання не відповідало підставам, закладеним у Конвенції (Європейської конвенції з прав людини – ред.)».

Лідделл особливо відзначив, що рішення суду стосувалося безпосередньо досудового ув’язнення, а не кримінального судочинства, яке буде предметом для наступного розгляду.

11 жовтня 2011 року Печерський районний суд Києва засудив Тимошенко до семи років позбавлення волі за перевищення повноважень під час підписання газових контрактів із Росією в 2009 році. 30 квітня Європейський суд із прав людини визнав необґрунтованим і незаконним досудове утримання під вартою Юлії Тимошенко. Як мовиться в рішенні суду, цим українська держава порушила низку статей європейської Конвенції про права людини.
XS
SM
MD
LG