Доступність посилання

ТОП новини

Рішення Страсбурзького суду у справі Тимошенко містить формулювання «політичні мотиви» – Теличенко


Заяви про відсутність у рішенні Європейського суду з прав людини визнання політичних мотивів арешту Юлії Тимошенко є перекрученням або спекуляціями. Про це повідомила представник Юлії Тимошенко у першій скарзі до Європейського суду з прав людини Валентина Теличенко, коментуючи інтерв’ю співробітника суду Родеріка Лідделла.

Як повідомили у прес-службі ВО «Батьківщина», за словами адвоката, навколо роз’яснень Лідделла були влаштовані спекуляції, які, ймовірно, спотворили зміст коментаря. Теличенко наголосила, що встановлення Європейським судом політичних мотивів арешту Тимошенко не підлягає сумніву.

«У разі встановлення порушення статті 18 Європейської Конвенції Європейський суд з прав людини обов’язково встановлює, які саме незаконні мотиви мали місце. У Рішенні щодо Тимошенко суд установив, що суддя Кірєєв неповагу до суду вказав як причину арешту в той час, як справжню причину приховав. Суд чітко пов’язав справи Тимошенко та Луценка як такі, в яких порушення статті 18 було з тих самих мотивів – політичних», – пояснила Теличенко.

Представник наголосила, що сам текст рішення щодо Тимошенко містить чітке формулювання про наявність політичних мотивів.

Раніше офіційний представник Європейського суду з прав людини, директор Загальних служб Європейського суду з прав людини Родерік Лідделл на запитання, чи можна вважати арешт Тимошенко політично мотивованим чи ні, сказав: «Суд не дійшов такого висновку. Суд зробив висновок про те, що затримання не відповідало підставам, закладеним у Конвенції (Європейській конвенції про захист прав людини і основоположних свобод – ред.)».

11 жовтня 2011 року Печерський районний суд Києва засудив Тимошенко до семи років позбавлення волі за перевищення повноважень під час підписання газових контрактів із Росією у 2009 році. 30 квітня Європейський суд із прав людини визнав необґрунтованим і незаконним досудове утримання під вартою Юлії Тимошенко. Як мовиться в рішенні суду, цим українська держава порушила низку статей європейської Конвенції про права людини.
XS
SM
MD
LG