Доступність посилання

ТОП новини

Міжрелігійному діалогу сприятиме Центр «Лібертас»


У Львові у вівторок відкрили Центр міжконфесійного та міжрелігійного діалогу «Лібертас». Ця громадська організація має на меті сприяти порозумінню між вірними різних релігій. Поява подібного центру вже наразилася на протест.

Центр «Лібертас» відкрили у багатоконфесійному Львові, але своєю роботою він охоплюватиме всю Україну. Спершу шукатимуть те, що об’єднує людей різного віросповідання, а вже потім і дискутуватимуть про складні питання, які роз’єднують, такі як, зокрема, оцінка Волинської трагедії, на яку по-різному дивляться в УГКЦ і РКЦ.

У політику громадська організація не втручатиметься, наголосив її керівник Тарас Дзюбанський.

Будемо задіяні у релігійній сфері, допомагаючи різним церквами і релігіям вести діалог
Тарас Дзюбанський
«Центр є унікальним, бо це єдина громадська організація в Україні, яка не представляє інтереси жодної релігійної конфесії, ми будемо задіяні у релігійній сфері, допомагаючи різним церквами і релігіям вести діалог. Перша лекція – католицького священика і єврейського рабина на тему соціальної справедливості», – каже керівник центру.

Мусульмани сподіваються на співпрацю

Попри релігійні і конфесійні відмінності в Україні, варто спільно працювати над розвитком поняття патріотизму, об’єднувати суспільство щодо неприпустимості расизму і ксенофобії, наголосив Радіо Свобода муфтій України, шейх Ахмед Тамім.

Хотіли б, щоб цей центр правильно представляв наш іслам
Ахмед Тамім
«Ми, як мусульмани, хотіли б, щоб цей центр правильно представляв наш іслам, щоб люди не бачили, що це може становити загрозу суспільству, щоб розуміли, що мусульмани, як частина багатонаціонального суспільства, мають працювати не на розділення, а на об’єднання українського суспільства», – каже Ахмед Тамім.

Однак уже в день відкриття Центр міжконфесійного і міжрелігійного діалогу викликав обурення. Троє жінок роздавали перехожим біля ратуші листівки з протестом проти Центру, що він, мовляв не у Львові потрібен, а «на мусульманських територіях».

На запитання Радіо Свободу, яку організацію вони представляють, жінки не відповіли. Чому ж протестують? У відповідь почула: «Об’єднання може бути лише тоді, коли всі скажемо, що Ісус Христос – єдиний Господь. Ті, хто цього не визнає, ми нічого з ними спільного не хочемо мати».

Львів – майданчик для вільної дискусії

Львів буде майданчиком для вільної дискусії, сподівається мер Львова Андрій Садовий, який пообіцяв підтримку громадській організації і зауважив, що покликання Львова – об’єднувати і давати дороговказ.

Окремого приміщення Центр наразі немає, а заходи збирається проводити у львівській міськраді. У планах Центру семінари, конференції, лекції з міжконфесійних проблем, а також амбітний план соціальних проектів, зокрема створити будинок для літніх людей, сиротинець для дітей, а також притулок для жінок, які потерпіли від насильства. Громадська організація фінансується міжнародною фундацією Russell Berrie.

Багатоконфесійний Львів уже має подібний досвід. У довоєнному Львові союз «Український кооператив» видавав спільний календар, де були зазначені католицькі, православні та іудейські свята, і львів’яни, попри різну релігійну належність, вітали один одного зі святами. Прикладом для галичан був і митрополит УГКЦ Андрей Шептицький, який мав приятельські стосунки зі львівським рабином, вірменським архієпископом і римо-католицьким митрополитом.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG