Доступність посилання

ТОП новини

Кримчан закликають із Москви до «національно-визвольної боротьби» проти Києва


Сімферополь – Колишній президент Криму Юрій Мєшков, який нині живе у Москві, закликав кримчан розпочати «національно-визвольну боротьбу» проти офіційного Києва і домагатися незалежності півострова від України. Цю його відозву оприлюднили у вівторок на нечисельному мітингу проросійських активістів біля стін Верховної Ради Криму, присвяченому річниці ухвалення 1992 року республіканської конституції, яка оголошувала колишню Кримську область фактично незалежною державою. Чи чекати у Криму після цього заклику сплеску сепаратизму?

Десяток-півтора активістів Народного фронту «Севастополь-Крим-Росія» на пікет, присвячений річниці кримської конституції від 6 травня 1992 року, вийшли на день пізніше її ухвалення – 7 травня, бо були вихідні, а ще чекали з Москви на спеціальну відозву першого та останнього президента Криму Юрія Мєшкова. Той втратив свою посаду ще 1995 року, але досі вважає себе чинним президентом і торік навіть «призначив» свого представника на півострові; ним став голова «Російського товариства Криму» Анатолій Лось.

Саме він як «повноважний представник президента Республіки Крим» зачитав звернення Юрія Мєшкова. У ньому той наголошує, що Крим «ніколи не був частиною Української держави» і, що у відносинах із Україною «Крим вичерпав можливості мирного розв’язання конфлікту». Саме тому Анатолій Лось від імені Юрія Мєшкова заявив: «Усвідомлюючи відповідальність за долю народу Криму, який мене обрав, нашу відповідальність перед нинішнім і майбутніми поколіннями, відстоюючи законні права і свободи нашого народу, та від його імені, проголошую початок національно-визвольної боротьби народу Криму за свободу та незалежність», – процитував екс-президента Криму Анатолій Лось.
Проросійські сепаратисти в Сімферополі закликали обміняти Крим на російський газ
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:40 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Сепаратизму в Криму немає – експерти

Втім, до такої заяви політемігранта скептично поставилися навіть найближчі однодумці колишнього лідера кримських сепаратистів. Координатор Народного фронту «Севастополь-Крим-Росія» Валерій Подьячий, який і організував нинішній пікет, каже, що, на відміну від 1990-х років, зараз кримчани не відгукнуться на заклики Мєшкова до боротьби за незалежність півострова.

Крім того, Подьячий не погоджується, що вичерпані всі мирні шляхи для виходу Криму зі складу України. Він пропонує офіційному Києву обміняти Крим на російський газ. «Потрібне лише політичне рішення, яке може бути, наприклад, компромісом у газовій суперечці між Російською Федерацією та Україною. Тут Крим може виступити «розмінною монетою» для врегулювання газових суперечностей», – заявив Валерій Подьячий.

Впливовий кримський політолог, радник голови Верховної Ради Криму Олександр Форманчук вважає, що крім досади і розчарування відозва Юрія Мєшкова у кримчан якихось інших почуттів не викличе. За його словами, цей заклик свідчить лише про медичні проблеми екс-президента і жодного впливу на політичну ситуацію в автономії не матиме.

Із такою оцінкою погоджується київський експерт-конфліктолог Ігор Семиволос, який є автором кількох наукових публікацій на теми кримського сепаратизму і російських націоналістів на півострові. На його думку, заява Мєшкова не призведе до сплеску сепаратизму в Криму чи його радикалізації, бо такого явища, в класичному розумінні цього слова, в Криму немає уже років 15. Експерт прогнозує, що, крім невеликої кількості політичних маргіналів, яких ще раз візьмуть на замітку відповідні служби, відозва колишнього лідера сепаратистів не знайде свого адресата.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG