Доступність посилання

ТОП новини

Влада зацікавлена сперечатися про Тимошенко, щоб не говорити про економіку – Палій


Київ – Рішення у справі «Тимошенко проти України» не містить тверджень про політичну мотивацію ув’язнення екс-прем’єр-міністра, сказав представник Європейського суду з прав людини. Ця заява викликала чергову хвилю суперечок між українськими політиками та юристами щодо статусу Тимошенко. Опозиція і влада обмінюються звинуваченнями у спробах некоректно трактувати квітневе рішення Страсбурзького суду і маніпулювати громадською думкою. Експерти ж відзначають неконструктивний підхід до питання з обох сторін.

У рішенні Європейського суду з прав людини не йшлося про політично мотивований арешт екс-прем’єра Юлії Тимошенко. Про це заявив офіційний представник цього суду Родерік Лідделл агенції «Інтерфакс».

Утім, представник екс-прем’єра у Страсбурзькому суді Валентина Теличенко вважає, що заяви про відсутність у рішенні Європейського суду з прав людини визнання політичних мотивів арешту Юлії Тимошенко є перекрученням або спекуляціями. За її словами, «навколо роз’яснень Лідделла були влаштовані спекуляції, які ймовірно спотворили зміст коментаря».

Суд чітко пов’язав справи Тимошенко і Луценка як політичні – Теличенко

Теличенко наголошує, що сам текст рішення Європейського суду з прав людини щодо Тимошенко містить чітке формулювання про наявність політичних мотивів. За її словами, у пункті 298 рішення Страсбурзького суду йдеться:

«Як і у справі Луценка, суд вбачає низку специфічних особливостей обставин арешту заявниці, які дозволяють встановити наявність політичних мотивів арешту окремо від оцінки загального контексту ймовірно політично мотивованого кримінального переслідування заявниці, як лідера опозиції, шляхом ініціювання низки кримінальних проваджень після зміни влади та перед парламентськими виборами», – процитувала для Радіо Свобода переклад рішення Валентина Теличенко.

Крім того, вона зауважила, що Страсбурзький суд чітко пов’язав справи Тимошенко та Луценка саме як такі, що містять політичну складову.

Тонкощі перекладу

Радіо Свобода звернулося до оригінального тексту рішення Європейського суду з прав людини у справі «Тимошенко проти України».

«However, like in the cited case, the Court discerns a number of specific features of the applicant’s pre-trial detention which allow it to look into the matter separately from the more general context of the allegedly politically motivated prosecution of the applicant as an opposition leader by instigating several criminal charges after the change of power and before the Parliamentary elections», – зазначено англійською у рішенні.

Переклад цитованого Валентиною Теличенко 298 абзацу виявися дещо відмінним від того, що навела адвокат:

«Втім, так само як у згаданій справі (справа Луценко – ред.), Суд розрізняє низку особливих обставин у досудовому затриманні позивача, які дають змогу розглядати справу окремо від загального контексту, як закидають, політично мотивованого переслідування позивача як опозиційного лідера шляхом порушення кількох кримінальних справ після зміни влади і до парламентських виборів», – йдеться у рішенні Страсбурзького осуду.

Суд не може керуватися міркуваннями, які не мають чіткого юридичного тлумачення – Олійник

Європейський суд з прав людини взагалі не міг стверджувати, що Юлія Тимошенко була заарештована з політичних мотивів, оскільки донині йому не доводилося послуговуватися таким терміном як «політичний в’язень», запевняє Радіо Свобода депутат від Партії регіонів Володимир Олійник.

Захисники і сама Тимошенко хочуть мати такий статус
Володимир Олійник
«Просто виходячи з того, що хтось є лідером опозиційної сили, визнавати політичним в’язнем – це не правильний підхід. Це намагання видати бажане за дійсне. Захисники і сама Тимошенко хочуть мати такий статус. Водночас, немає, поки що, правового визначення цього статусу. Є доручення юридичному комітету Ради Європи від імені ПАРЄ, щоб вони підготували юридичне тлумачення, що таке «політичний в’язень». А тому і суд не може керуватися міркуваннями, які не мають чіткого юридичного тлумачення», – переконує Володимир Олійник.

Він також додав, що захисники Тимошенко та представники опозиції просто намагаються маніпулювати громадською думкою, коли стверджують, що Страсбурзький суд визнав екс-прем’єра ув’язненою з політичних причин.

«Влада більше зацікавлена у тому, щоб говорити про Тимошенко» – політолог

Утім, у маніпулюванні громадською думкою можна звинуватити також і представників влади, вважає політолог Олександр Палій.

Сторони фактично увійшли в клінч безглуздий і руйнівний
Олександр Палій
«Сторони фактично увійшли в клінч безглуздий і руйнівний для зовнішньополітичного позиціонування країни. Влада більше зацікавлена у тому, щоб говорити про Тимошенко. Як це не дивно. Це вимикач, яким, просто, ситуацію переключають в інше русло, відводять від того, що країна в рецесії, є багато проблем з бюджетом. Вся ця ситуація заговорюється навколо однієї Тимошенко», – зазначає Палій.

Директор Загальних служб Європейського суду з прав людини Родерік Лідделл, чия заява викликала в Україні чергову хвилю суперечок, також наголосив, що виконання рішення суду у справі екс-прем’єра Юлії Тимошенко має розглядатися у діалозі Комітету міністрів Ради Європи з українською владою. Він нагадав, що рішення суду стосується досудового затримання Тимошенко, а газову справу суд ще не розглядав.

30 квітня Європейський суд з прав людини визнав незаконність арешту Тимошенко, але не знайшов порушення прав щодо її скарги на застосування катувань.

11 жовтня 2011 року Печерський райсуд Києва засудив Тимошенко до 7 років позбавлення волі за звинуваченням у перевищенні повноважень під час підписання газових контрактів із Росією у 2009 році. Вона була заарештована під час судового процесу 5 серпня 2011 року. Тимошенко етапували до Качанівської виправної колонії у грудні 2011 року, але тепер вона перебуває у лікарні «Укрзалізниці» у Харкові.

  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG