Доступність посилання

ТОП новини

Держстат сповіщає: інфляцію подолано


Київ – Зростання цін в Україні зупинилося. За даними Держстату, інфляція в Україні вже другий місяць поспіль становить нуль відсотків. Натомість експерти сумніваються в таких оптимістичних оцінках і припускають, що йдеться, радше, про маніпуляцію числами.

Ціни на товари та послуги зазнали незначних змін, які в цілому дають нульовий показник. Як зазначається у повідомленні Державної служби статистики, у квітні ціни на продукти харчування та безалкогольні напої знизилися на 0,1%. Найбільш суттєво – на 13,7% – подешевшали яйця. Також подешевшали м'ясо та молоко, рис, цукор, соняшникова олія.Найбільш відчутно подорожчали овочі та фрукти – на 3,3 та 3%.

Нульова інфляція була зафіксована і в березні цього року. Минулий рік Україна, за даними Держстату, завершила із незначною дефляцією у 0,2%. Нацбанк пояснює це високою пропозицією продовольчих товарів.

На інфляцію чекають у другій половині року

У держбюджет-2013 заклали прогноз інфляції 4,8%. На думку економіста Олега Соскіна, підвищення цін очікується у другій половині року.

«Чому може бути ривок цін? Величезні здійснені внутрішні запозичення урядом – десь на 217 мільярдів гривень зараз випущено облігацій внутрішньої державної позики. Відбулася монетизація внутрішнього боргу. Готівкова гривня на кінець березня складала понад 200 мільярдів. Це найбільший рівень готівкової гривні в обігу за останні часи», – зазначає Олег Соскін.

Між тим, заступник голови парламентського комітету з питань соціальної політики та праці, народний депутат від фракції УДАР Павло Розенко зазначає, що такі статистичні дані суперечать суспільним настроям.

«У 2012 році, з одного боку, Держстат показав фактично нульову інфляцію, з іншого – дві третини українських громадян говорять про те, що по них найбільше б’є підвищення цін на товари і послуги», – каже депутат-ударівець.

Економіка не дає підстав для оптимізму

Раніше Держстат повідомив про те, що реальна зарплата в Україні у березні цього року зросла порівняно із попереднім місяцем на 5,4%. На тлі стабільних цін збільшення реальної зарплати мало б пожвавити споживання. Однак, за даними дослідження, проведеного у цей час компанією GfK Ukraine, споживчі настрої українців у цей час погіршувалися.

З огляду на це Павло Розенко сумнівається в об’єктивності державної статистики. За його словами, «Держстат показує прекрасні цифри, а з іншого боку – взяти той самий борщовий набір: порівняно з попереднім роком ціни збільшилися на 30-35%».

За оцінками експертів, ситуація в українській економіці не дає підстав для оптимістичних очікувань.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG