Доступність посилання

ТОП новини

Восьме травня у Львові – День скорботи попри заборону суду


Львів – 8 травня у Києві і Дніпропетровську – День пам’яті та єднання за полеглими у Другій світовій війні, а у Львові, згідно рішення Львівської міськради, День скорботи і вшанування пам’яті жертв тоталітарних режимів і жертв Другої світової війни. Напередодні Львівський окружний адміністративний суд заборонив оголошувати 8 травня Днем скорботи і водночас дозволив використовувати червоний прапор перемоги 9 травня.

У Львові повторюється сценарій двох попередніх років щодо відзначення 8 і 9 травня. За поданням прокуратури Львова суд зупинив дію двох ухвал Львівської міської ради – «Про оголошення 8 травня у Львові Днем скорботи і вшанування пам’яті жертв тоталітарних режимів та жертв Другої світової війни» і «Про заборону використання символіки СРСР, комуністичної та нацистської символіки на території Львова». Оскільки прокуратура вважає, що депутатські ухвали суперечать українському законодавству «Про увічнення Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років». Відтак львівський суд заборонив оголошувати 8 травня Днем скорботи, а 9 травня комуністи і ветерани можуть розгортати червоний прапор перемоги.

Усі заходи відбудуться

Однак Львівська обласна рада і кілька громадських організацій запланували 8 травня жалобні заходи щодо вшанування жертв тоталітарних режимів і жертв Другої Світової війни, які відбудуться на Цитаделі, де у роки Другої Світової війни розташовувався найбільший німецький концтабір в Європі «Шталаґ-328», в якому утримували понад 280 тисяч полонених і половина з них там і загинула; а також неподалік тюрми на Лонцького, найжорстокішої в’язниці, що використовувалась польським, радянським та німецьким окупаційними режимами, починаючи від 1918 року. Тут утримували і вбивали українців, поляків, євреїв.

Усі заплановані скорботні заходи відбудуться, бо суд не може заборонити людям молитись, такої думки дотримується більшість депутатів міської та обласної рад.

Мерія закликала утриматись від розваг

Мер Львова Андрій Садовий заявив Радіо Свобода, що він разом з родиною вшанує пам’ять людей, які загинули у війні, і покладе квіти до могил загиблих.

«Наш обов’язок гідно вшанувати людей, які віддали своє життя, щоб перемогти фашизм. Ми повинні вшановувати всіх тих, хто загинув і віддав своє життя за волю і незалежність своїх держав. Це має бути день поєднання, порозуміння. Закликаю політиків відійти у сторону і не політизувати тих подій. До 60-х років в СРСР не святкували 9 травня, бо мільйони, які загинули не хотіли святкувань, а лише бажали пошанування. Хто знає історію, цей у спокої і молитві вшановує загиблих», – каже мер.

Мерія закликала львів’ян утриматись від розважальних заходів і гучної музики у День скорботи 8 травня. Бо не День перемоги мають святкувати українці, а день скорботи за всіма загиблими.

Комуністи і ветерани прийдуть з прапором перемоги 9 травня

Натомість голова Антифашистського комітету у Львові, комуніст Олександр Калинюк повідомив Радіо Свобода, що разом з ветеранами комуністи святкуватимуть у Львові День Перемоги традиційно на Пагорбі слави, де покладуть квіти на могили загиблих і використовуватимуть символіку перемоги.

«Це державне свято і закон говорить що 9 травня – День перемоги і проведення урочистих заходів з використанням символіки Великої вітчизняної війни. Крім того цим законом передбачено суспільне використання прапора перемоги», – говорить Олександр Калинюк.

За даними Українського інституту національної пам’яті, Україна у радянсько-німецькій війні втратила майже 4 мільйони 270 тисяч цивільних людей і ще близько 3 мільйонів військових. Донині тисячі людей вважаються безвісти зниклими. Для прикладу, у переддень 8 травня у Бродах, що на Львівщині, перепоховали останки дев’ятьох червоноармійців, віднайдених торік. Пошукове товариство припускає, що там ще є останки вояків з часів війни.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG