Доступність посилання

ТОП новини

Колесніченко хоче встановити кримінальну відповідальність за героїзацію ОУН і УПА


Мітинг з нагоди свята Покрови та 69-ї річниці УПА, Київ, 14 жовтня 2011 року
Мітинг з нагоди свята Покрови та 69-ї річниці УПА, Київ, 14 жовтня 2011 року
У Верховній Раді України зареєстровано законопроект «Про заборону реабілітації та героїзації осіб та організацій, які боролися проти антигітлерівської коаліції». Цей законопроект вніс народний депутат фракції Партії регіонів Вадим Колесніченко. Законопроект зареєстровано 8 травня, реєстраційний номер 2960.

Як зазначається в тексті законопроекту, він спрямований «на виконання положень Статуту ООН і резолюцій Генеральної асамблеї Організації Об'єднаних Націй про неприпустимість реабілітації та героїзації тих, хто боролися проти антигітлерівської коаліції і співпрацювали з нацистським рухом шляхом оголошення їх учасниками національно-визвольних рухів».

До них, на думку депутата, слід зарахувати, Організацію українських націоналістів (ОУН), Українську повстанську армію (УПА), Українську повстанську армію «Поліська Січ» (УПА «Поліська Січ» Тараса Бульби-Боровця), Українську народно-революційну армію, Український центральний комітет, батальйони «Нахтігаль» і «Роланд» у складі вермахту, 14 гренадерську дивізію Ваффен-СС «Галичина» (Перша українська), «Українську національну армію», «Українське визвольне військо» тощо». Про це сказано в пояснювальній записці до законопроекту.

В усій Україні ветерани УПА й ОУН не мають державного визнання. Попередній Президент Віктор Ющенко на початку 2010 року указом визнав членів Організації українських націоналістів і воїнів Української повстанської армії, як і низки інших українських формувань, учасниками боротьби за незалежність України. Тоді, в останні дні свого президентства, він також доручив Кабінетові Міністрів розробити й подати у Верховну Раду законопроект, який би визначив правовий статус учасників визвольної боротьби, але цього так і не було зроблено.
XS
SM
MD
LG