Доступність посилання

ТОП новини

У Польщі придумали, як позбутися залишків символів комунізму


Варшава – Польський Сенат працює над проектом закону про усунення з вулиць, майданів та мостів назв і символів тоталітаризму. Як це зробити, якщо не завжди на такі зміни погоджуються органи місцевого самоврядування? Яким чином впровадити зміни, щоб не наражати на витрати пересічних мешканців? Радіо Свобода поспілкувалося з ініціаторами польського законопроекту.

Верхня палата польського парламенту – Сенат – зайнялася питанням тоталітарної символіки на прохання керівництва містечка Ястшемб’є-Здруй. У цьому місті залишилися старі комуністичні назви вулиць, які важко змінити без погодження з адміністрацією кварталів та мешканцями. Представники місцевого самоврядування з Ястшембє-Здруй попросили сенаторів врегулювати це питання на державному рівні.

Сенатор Роберт Мамонтов, один із ініціаторів закону про усунення тоталітарних символів, каже що в Польщі залишилося приблизно 1200-1400 місць, де збереглися назви й символи доби тоталітаризму. Передусім ідеться про зображення комуністичної символіки та пам’ятники й вулиці, що увічнюють події та діячів епохи комунізму.

На усунення символів тоталітаризму – два роки

Як нагадує сенатор Мамонтов, використання символіки нацизму, фашизму й комунізму заборонене польською конституцією й кримінальним кодексом країни. Та оскільки в 1990-і роки комуністичні символи зникли далеко не всюди, сьогодні їх важче усувати. Не всі органи місцевого самоврядування погоджуються на зміну назв вулиць, бо це пов’язане з фінансовими витратами.

Згідно із законопроектом, каже Мамонтов, місцева влада буде зобов’язана змінити всі назви, що увічнюють комунізм упродовж двох років. Зміну всіх документів, які пов’язані з державною адміністрацією оплачуватиме держава, натомість зміну табличок із назвами вулиць фінансуватиме місцева влада.

Не можна вшановувати тоталітарні системи, такі як фашизм, комунізм, нацизм
Роберт Мамонтов
«В цьому законі сказано, що не можна вшановувати тоталітарні системи, такі як фашизм, комунізм, нацизм, а також забороняється використовувати такі назви як Польська робітнича партія, Польська об’єднана робітнича партія, вулиця Ґомулки, вулиця Маркса, 6-річного плану і так далі, тобто ті, які однозначно асоціюються з тією системою», – зазначає Роберт Мамонтов.

«Серп і молот» поляки прирівнюють до свастики

У свою чергу Адам Сівек із польської Ради охорони пам’яті боротьби й мучеництва наголошує на тому, що символи тоталітаризму – це не тільки назви вулиць. Головним символом, який поляки прирівнюють до нацистської свастики, є радянський «серп і молот».

За словами Сівка, у Польщі збереглося приблизно 400 меморіальних таблиць і пам’ятників із символікою комуністичного тоталітаризму. Сівек розповідає, що в Польщі поступово усувають зображення серпа й молота з кладовищ, де поховані радянські солдати. Проте, каже він, усування комуністичної символіки ускладнює польсько-російський договір від 1996 року про охорону місць пам’яті жертв війни.

У нас зв’язані руки, причому навіть тоді, коли самоврядування хоче усунути якийсь пам’ятник із серпом і молотом
Адам Сівек
«На мою думку було б ідеально, якби договір стосувався тільки місць поховання жертв війни, які ми повинні оточити державною охороною, – каже Адам Сівек. – Натомість у широкій інтерпретації цього договору, яка на руку російській стороні, ця охорона надається також символічним пам’ятникам, що стоять у містах – це всі ті пам’ятники вдячності, перемоги, братерства , які наповнені пропагандистським тоталітарним змістом. У зв’язку з тим, що це міжнародний договір, у нас зв’язані руки, причому навіть тоді, коли самоврядування хоче усунути якийсь пам’ятник із серпом і молотом. Бо раптом виявляється, що мусимо це консультувати й узгоджувати з російською стороною, бо нас до цього зобов’язує підписаний договір, який не дуже докладно регулює ці питання».

Ініціатори польського закону про усунення тоталітарних символів очікують, що помітні зміни у Польщі відбудуться в 2016 році. Тоді в країні скасують обов’язок прописки за місцем проживання. Відповідно зникне необхідність вказувати адресу у внутрішньому паспорті, а це полегшить владі процедуру зміни назв вулиць.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG