Доступність посилання

ТОП новини

Європа святкує, а єврочиновникам не до свята


Брюссель – У четвер Європейський Союз святкує День Європи. Протягом всього тижня на вулицях та в офіційних установах співдружності проводилися численні тематичні концерти, конкурси, дебати, лекції, а на зустріч із пересічними громадянами збиралися євродепутати й комісари Євросоюзу. Водночас, плани реформування бюджету об’єднаної Європи багатьом працівникам євроустанов зіпсували святковий настрій.

Цими днями у мешканців та гостей Брюсселя є можливість не лише сфотографуватися на фоні Європейської комісії чи будівель парламенту й Ради Євросоюзу. Європейські комісари, євродепутати з нагоди Дня Європи влаштовують численні зустрічі з громадянами. Близько двадцяти тисяч відвідувачів нарахували протягом цьогорічного дня відчинених дверей тільки у Європарламенті.

Щоб полегшити розуміння того, як функціонує об’єднана Європа щойно для відвідувачів був відкритий Інформаційний центр Єврокомісії. Вівіан Редінґ, віце-президент цієї установи, що опікується питаннями юстиції та громадянських прав, нагадує, що Європа – це не лише чиновники, експерти і депутати. Це, насамперед, – прості громадяни.

«Європа повинна бути ближчою до людей, – каже заступниця голови Єврокомісії. – Особливо тепер, в цей визначальний період, коли Євросоюз перебуває на роздоріжжі, а криза примусила нас до впровадження численних реформ та підказала нам, що ми змушені зробити ще рішучіший крок. Наступного року після європейських виборів буде визначено, в який бік крокуватиме ЄС. Можливо, з’явиться й нова угода, де люди будуть в першу чергу брати участь у обговореннях».

Плани заощаджень торкнуться й зарплат єврочиновників

Саме згадана криза посприяла поширенню популізму та євроскептицизму в багатьох країнах співдружності. Єдина грошова одиниця «євро» й донині не відновила своєї колишньої репутації. Навіть, попри величезні зусилля євроустанов та держав валютного союзу в організації антикризових захисних механізмів для зміцнення всієї єврозони.

Проте у святковий День Європи про неприємне у євроустановах намагаються не згадувати.

«Ми всі розуміємо, що великою мірою проблеми, які ми сьогодні маємо у Європі, породжені недостатнім розумінням того, що саме ми робимо, як ми співробітничаємо і як ми намагаємося поліпшити ситуацію в Європі», – зазначає Марош Шевчовіч, віце-президент Єврокомісії з питань міжінституційних відносин і управління.

Тим часом, в переддень святкувань європейські службовці провели під євроустановами низку акцій протесту. Вимагаючи припинити скорочення зарплат, тисячі чиновників покинули свої робочі місця, через що було скасовано десятки важливих засідань.

Наразі євроустанови розробляють план реформування оплати праці, а також скорочення допомог та пенсій європейських функціонерів. На сьогодні мінімальна зарплатня працівника Єврокомісії складає понад дві з половиною тисячі євро. Зрозуміло, що перспективи втрати протягом наступних десяти років до 60 відсотків своєї купівельної спроможності, аж ніяк не налаштовує працівників європейських інституцій на святковий лад.

Брак оптимізму

Однак, віце-президент Єврокомісії Марош Шевчовіч зауважує, що наразі Європі не вистачає оптимізму. Він висловлює сподівання на те, що відвідини Інформаційного центру змінюватимуть сприйняття цілого Євросоюзу серед пересічних громадян з різних країн.

Для кращого розуміння того, в якій ситуації наразі перебуває Європейська співдружність, сьогодні в Італії, в університеті Флоренції відбудеться тематична конференція, в якій братимуть участь численні лідери установ ЄС.

День Європи відзначають разом із численними заходами, організованими в рамких проголошеного «Європейського року громадянина».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG