Доступність посилання

ТОП новини

У День Перемоги Росія демонструвала свою військову могутність


Військовий парад у Москві, 9 травня 2013 року
Військовий парад у Москві, 9 травня 2013 року
Дев’ятого травня Росія святкує День Перемоги радянського народу у Великій Вітчизняній війні. У Москві на Червоній площі відбувся військовий парад, у якому взяло участь понад 11 тисяч військовослужбовців, більше ніж 100 одиниць бойової техніки, 68 літаків та вертольотів. До нинішньої демонстрації військової сили готувалися заздалегідь – майже 7 місяців. Щоб пройти 265 метрів Червоною площею, солдат і курсантів ретельно відбирали і не лише за зростом, а й за станом здоров’я.
Під час параду: президент Росії Володимир Путін (ліворуч) і прем'єр-міністр Дмитро Медведєв
Під час параду: президент Росії Володимир Путін (ліворуч) і прем'єр-міністр Дмитро Медведєв

Військові паради, історія яких почалася ще в античних Єгипті й Ассирії, завжди служили лише демонстрацією військового тріумфу й могутності держави, хоч як би не змінювався їхній зовнішній вияв у деяких країнах впродовж останніх десятиліть. У не такому вже й далекому минулому парад – майже синонім латинського слова «тріумф» – означав переможне входження війська до розгромленої столиці знищеного противника задля загрози майбутнім і потенційним ворогам. Новий розквіт військових парадів у Європі припадає на 18-е століття, а святкову ходу цивільних громадян та різних соціальних колективів парадами почали називати лише минулого століття. Тоді до тисячних шеренг учасників парадів долучилася військова техніка – чим важча і крупнокаліберніша, тим краще. Гуркіт гусениць і обвішані автоматами спецназівці – як правило, достойний показник зовнішньої і внутрішньої політики тієї країни, де сьогодні таке можна побачити.

У сучасній Європі найвідоміший і регулярний великий військовий парад проводиться в Парижі у День взяття Бастилії –14 липня кожного року, починаючи від 1880-го. Його приймає президент Франції і транслюють всі державні телеканали.
Парад у Парижі в День взяття Бастилії, 2008 рік
Парад у Парижі в День взяття Бастилії, 2008 рік

У Великій Британії, США, Бенілюксі і в Скандинавії військові паради – це не урочистий державний захід, а швидше – або костюмований додаток до масових святкувань громадян, або почесний супровід перших осіб держави.

В Іспанії від 2000 року військовий парад проводять щороку в Мадриді 12 жовтня в День збройних сил. Його приймають король Іспанії, як головнокомандувач, та прем’єр-міністр країни.
Північна Корея. Військовий парад у Пхеньяні 13 квітня 2013, з нагоди сторіччя Кім Ір Сена
Північна Корея. Військовий парад у Пхеньяні 13 квітня 2013, з нагоди сторіччя Кім Ір Сена

У країнах Східної Азії найбільш вражаючі паради проходять в Китайській Народній Республіці та в КНДР і то кілька разів на рік. В Індії і в Пакистані військові паради організовують регулярно. Особливу увагу привертає церемонія, коли щовечора у той самий час на кордоні обох країн закривають кілька контрольно-пропускних пунктів.
(Відео ESInternationalProj)

Підготовлено за матеріалами російської редакції Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG