Доступність посилання

ТОП новини

Справу проти Тимошенко зупиняли для торгу з Євросоюзом?


Київ – Слідство проти Юлії Тимошенко у справі про вбивство Євгена Щербаня нещодавно зупинили, а 13 травня відновили. Якщо у Генеральній прокуратурі пояснюють, що це процедурне питання, то деякі експерти вважають, що ця справа могла бути частиною торгу у переговорах України з Євросоюзом.

Першим про зупинення слідства у справі про вбивство народного депутата України Євгена Щербаня у 1996 році повідомив захисник Юлії Тимошенко Сергій Власенко.

«Незважаючи на те, що перший заступник генерального прокурора Ренат Кузьмін два роки розповідав, що ніби то у нього особисто є беззаперечні докази, мильна бульбашка просто луснула. Формальним приводом для зупинення досудового слідства є звернення з відповідними дорученнями в межах міжнародного співробітництва. Однак, неодноразово посол США Джон Теффт зазначав, що у Сполучених Штатах немає жодних доказів причетності Юлії Тимошенко» – наголошує Власенко.

Слідство зупиняли, щоб знайти докази проти Тимошенко за кордоном

Тим часом у Генеральній прокуратурі повідомляють, що слідство лише тимчасово призупинили 26 квітня цього року, і вже з понеділка, 13 травня, поновили. Підставою стало спрямування запитів про юридичну допомогу до Чехії та США. У постанові слідчого Степана Божила сказано, що 25 березня влада України звернулася до компетентних органів Чехії по правову допомогу у кримінальному провадженні, а 5 квітня у цьому ж провадженні направили запит про надання правової допомоги до компетентних органів США. Про це Радіо Свобода розповіла прес-секретар Генерального прокурора Маргарита Валькова.

«Законодавець передбачив можливість призупинення слідства на підставі статті 280 Кримінального процесуального кодексу, з урахуванням необхідності виконання процесуальних дій в межах міжнародно-правового співробітництва. Тому міжнародно-правові доручення у зазначеній кримінальній справі були спрямовані до декількох країн. Крім того, з урахуванням запланованих на найближчій час слідчих дій, слідство у справі поновлено», – зазначила Валькова.

Генпрокуратура готується до ключового раунду проти Тимошенко – експерт

Відтак, опозиція вкотре видає бажане за дійсне, зауважив у коментарі Радіо Свобода політолог Володимир Фесенко. На його думку, нині зарано чекати на закриття кримінальних справ щодо вбивства Євгена Щербаня та щодо діяльності корпорації ЄЕСУ проти Юлії Тимошенко.

Витоком інформації про призупинення слідства могли певною мірою маніпулювати
Володимир Фесенко
«Витоком інформації про призупинення слідства могли певною мірою маніпулювати. У закритому переговорному режимі інформація про це могла надаватися представникам Європейського Союзу як натяк на прогрес. Але оскільки ця інформація була використана Власенком публічно, прокуратура одразу відреагувала. Генпрокуратура, скоріше за все, зараз готується до ключового раунду – це допит Кириченка. Про закриття цієї справи і, навіть, про її зупинення зараз не йдеться», – зауважує Фесенко.

Він також припускає, що слідство у справі Щербаня могли тимчасово зупинити, щоб виграти час для ретельної підготовки до подальших слідчих дій свідка Петра Кириченка.

У січні цього року генпрокурор Віктор Пшонка заявив, що Генеральна прокуратура завершила розслідування кримінальної справи про вбивство народного депутата Євгена Щербаня. Юлії Тимошенко вручили повідомлення про підозру її в організації спільно з екс-прем’єр-міністром Павлом Лазаренком умисного вбивства з корисливих мотивів. Обидва колишні українські прем’єри відкидають причетність до цього вбивства.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG