Доступність посилання

ТОП новини

Можна продати більше половини ГТС України – міністр енергетики


Київ – Перші поставки газу в Україну із Західної Європи, очікуваний кредит для модернізації української ГТС та зацікавленість європейських інвесторів у її приватизації – про такі успіхи звітували в понеділок у Міністерстві енергетики України. Натомість серед експертів поширена думка, що реверсне постачання європейського газу не зможе стати альтернативою російському, а опозиція висловлює переконання, що приватизація газогонів може загрожувати національній безпеці України.

Україна зможе отримувати газ із ЄС не лише через Польщу та Угорщину, а й через Словаччину: в тестовому режимі таке постачання газу має розпочатися 15 травня. Окрім того, європейські держави виявили інтерес до використання українських підземних газосховищ для зберігання свого блакитного палива, а фінансові установи, серед яких Європейський інвестиційний банк та Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР), зголосилися надати кредит на модернізацію української газотранспортної системи (ГТС).

Про ці та інші результати круглого столу щодо розвитку газового ринку в Брюсселі розповів у понеділок міністр енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький. Щодо кредиту він уточнив на запитання Радіо Свобода, що відсотки наразі невідомі, але вони не будуть вищими за ті, які зазвичай пропонує для таких проектів ЄБРР. Коли окупиться цей кредит, міністр відповісти не зміг. Водночас техніко-економічне обґрунтування, яке замовив НАК «Нафтогаз» західним консультантам, підтвердив, що модернізація української ГТС є економічно вигідною, запевнив урядовець.

Едуард Ставицький зауважив, що маючи вигідне географічне розташування та мережу газогонів, Україна має користуватися своїм потенціалом – передавати з Росії до Європи 178 мільярдів кубометрів газу на рік. Нині, за офіційними даними, вона передає трохи більше ніж 80 мільярдів. Як вважає міністр, кращій та вигіднішій для України роботі ГТС сприятиме її часткова приватизація.

Можна продати більше половини газотранспортної системи, якщо це буде вигідно для держави
Едуард Ставицький
«Важко говорити за весь український уряд, я висловлю власну думку. Я вважаю, що можна продати більше половини газотранспортної системи, якщо це буде вигідно для держави, – наголошує міністр. – В Євросоюзі є країни, в яких не стоїть питання про 50% плюс одну акцію, і держава володіє меншою частиною ГТС. Однак це не створює проблем, оскільки права кожного міноритарного акціонера захищені».

Едуард Ставицький висловив сподівання, що Верховна Рада ухвалить зміни до законодавства, які дадуть змогу приватизувати ГТС. Він запевнив журналістів, що приватизація відбуватиметься прозоро, і що будь-який інвестор, а не лише російський, зможе взяти в ній участь.

Реверс газу – не альтернатива Росії, а оптимізація для Прикарпаття – Рябцев

Ставлення експертів до таких намірів неоднозначне. Зокрема енергетичний експерт Геннадій Рябцев вважає, що постачання газу в Україну зі заходу наразі не може стати реальною альтернативою російському блакитному паливу.

Те, що такі дії стануть диверсифікацією, альтернативою російському газу – це перебільшення
Геннадій Рябцев
«Реверс газу із Західної Європи – дійсно, таку можливість Україна має. Завдяки високому технічному рівню ГТС, який зберігся з радянського часу. Однак навряд чи Україна зможе купувати 10 мільярдів кубометрів на рік – ідеться максимум про 2 мільярди. Тобто, це потреби деяких західних областей, у яких немає великої промисловості. Те, що такі дії стануть диверсифікацією, альтернативою російському газу – це перебільшення», – наголошує експерт.

З іншого боку, Геннадій Рябцев не бачить проблеми у приватизації більше половини української ГТС. Ризик не в тому, хто купить мережу, а в тому, чи зможе держава і українська громада ефективно контролювати її, вважає цей експерт.

Раніше опозиція заявляла, що влада хоче не приватизувати, а вкрасти українську газотранспортну систему. Як попереджав лідер фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк, якщо уряд піде на приватизацію, то після зміни влади в Україні цей дозвіл буде скасовано.

Український дипломат і письменник Юрій Щербак також побоюється, що отримавши частку в українській газотранспортній системі, Росія зможе виявити бажання ввести на українську територію війська, під приводом захисту своєї власності.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG