Доступність посилання

ТОП новини

Сімейні лікарі ефективніші, ніж дільничні терапевти – міністр Богатирьова


Київ – Сімейні лікарі ефективніші, ніж дільничні терапевти, заявила у понеділок на прес-конференції міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова. Вона зазначила, що необхідно вдосконалювати саме первинну медичну допомогу, де акцент робиться на діагностиці й профілактиці пацієнта. Сімейні лікарі кажуть, що внаслідок реформи роботи побільшало, але заявлені зарплати не відповідають дійсності. А самі пацієнти здебільшого не знають про медичну реформу, яка вже два роки поспіль діє у столиці і трьох областях.

Два роки тому у Дніпропетровській, Донецькій, Вінницькій областях і у місті Києві запровадили пілотний проект із реформування медичної галузі. Суть реформи – надати можливість пацієнтові вільно обирати собі сімейного лікаря, пришвидшити приїзд швидкої до пацієнта і географічно наблизити медичні заклади до людей. Крім того, у рамках реформи планується підвищення заробітних плат медичних працівників і надання лікарям пільг, зокрема безкоштовного проїзду у громадському транспорті і службового житла.

Упродовж цього року медична реформа потроху впроваджуватиметься і в Україні. Згідно з національним планом дій на 2013 рік щодо впровадження Програми економічних реформ, до грудня в регіонах мають відкрити амбулаторії загальної практики сімейної медицини.

Сімейний лікар має знати історію хвороб родини

Міністр охорони здоров’я Раїса Богатирьова зазначила, що завдяки вдосконаленню первинної медичної допомоги можна зменшити негативні наслідки, а також зберегти бюджетні кошти.

Як тільки зменшується потреба в направленні хворих на вторинний рівень, відпадає потреба у 20% ліжках
Раїса Богатирьова
«Скільки ліжок приходиться в Україні на 100 тисяч населення і скільки лікарняних закладів. Ми порівнюємо ці цифри з країнами Європейського союзу. І ми бачимо, що кількість ліжок в Україні майже на 20% більше, ніж у країнах ЄС. І як тільки зменшується потреба в направленні хворих на вторинний рівень, відпадає потреба у цих 20% ліжках», – зазначила Богатирьова.

Ярослав Дякунчак, сімейний лікар столичного Центру первинної медико-санітарної допомоги «Русанівка» вважає, що головна ідея сімейної медицини в тому, що лікар вивчає історію хвороби всієї родини, а не тільки однієї людини.

Основний недолік – законодавчі акти не враховують буденного життя
Ярослав Дякунчак
«Усе так само стабільно, як раніше. Ведуться прийоми вузькими спеціалістами, все працює. Якщо брати реформу так, як задумано, то вона містить багато чого доброго, але основний недолік, на мою думку, це те, що законодавчі акти не враховують буденного життя тієї самої поліклініки. Тут є певні проблеми», – сказав Дякунчак.

Пацієнти не знають про реформу

Натомість опитані нами пацієнти Центру первинної медико-санітарної допомоги «Русанівка» не знають і навіть не чули про реформування медичної галузі.

«Чула з новин, але не зрозуміла, що до чого. Однак за відгуками моєї знайомої лікарки, реформа погана», – зауважила одна жінка.

Деякі пацієнти побоюються, що медичні заклади ліквідують, та насправді їх перепрофілюють, заспокоюють лікарі. Відсутність органу інформування пацієнтів про реформу і призводить до дезінформації, вважають сімейні лікарі.

Інтернет-запис до лікаря не виправдав себе

Паралельно з реформуванням відбувається і електронний реєстр пацієнтів. Відомості про людей вносять у комп’ютер і це все також лягає на плечі сімейних лікарів. Електронний реєстр зберігатиме не лише адреси і дані про місце роботи, але й міститиме історію хвороби, що в подальшому дозволить не використовувати паперову документацію.

У медичних закладах столиці нині в тестовому режимі працює запис до лікаря через інтернет. За словами лікаря Дякунчака, нововведення не прижилося, адже більшість пацієнтів – літні люди, які не мають комп’ютерів та інтернету.

Радіо Свобода вирішило перевірити, як саме працює сервіс запису на прийом до лікаря, однак одразу наштовхнулися на перепону – сайт Центру первинної медико-санітарної допомоги «Русанівка» не працював.
  • Зображення 16x9

    Богдан Красавцев

    Співпрацюю з Радіо Свобода із жовтня 2012 року. Навчаюся в Інституті журналістики Київського міжнародного університету. Отримую кваліфікацію магістра. Пишу на економічні та суспільні теми. Захоплююся грою на музичних інструментах, українською поезією та історією.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG