Доступність посилання

ТОП новини

В Україні розпочалися наукові конференції про Норильське повстання


У Прикарпатському національному університеті імені Василя Стефаника відбулася перша наукова конференція, присвячена 60-річчю Норильського повстання.

Такий всеукраїнський тур університетськими містами зініціював кінорежисер, лауреат Шевченківської премії, премій імені Василя Стуса та Дмитра Сахарова – Михайло Ткачук, автор документального фільму «Загадка Норильського повстання».

За його словами, Івано-Франківщину обрали тому, що уродженцем Прикарпаття є один з організаторів Норильського повстання Євген Грицяк, який разом із внуком приїхав на конференцію.

В науковому зібранні взяла участь і президент Східно-Європейського інституту розвитку Мрідула Гош із Індії.

Модератором конференції був письменник Юрій Андрухович.

Михайло Ткачук зазначив, що коли десять років тому він почав робити фільм про Норильське повстання, основною темою була «тема українства, адже там була більшість українців, вони мали підпільні комітети і змогли підняти маси і повести за собою. Українців було 70 відсотків, це були відчайдухи, колишні вояки УПА, і це був спалах духу, повстання духу». А тепер, зазначив Михайло Ткачук, «зовсім інший підхід – ми відкриваємо для себе ідею ненасильницької боротьби: встати і духом перемогти».

Наступна конференція відбудеться у Києво-Могилянській академії.

Представники України поїдуть також до Вільнюса, де 24 травня в залі Литовського сейму вшановуватимуть учасників Норильского повстання з Литви – «норильських витязів».
XS
SM
MD
LG