Доступність посилання

ТОП новини

Нами невдало була скопійована Болонська система – Дмитро Табачник


Дмитро Табачник
Дмитро Табачник
У Харкові у вівторок розпочався перший міжнародний форум «Пострадянський світ 2020 – виклики, ризики, сценарії». Під час панельних дискусій політологи, соціологи, економісти та політики країн колишнього Радянського Союзу дискутують за чотирма головними темами: демографічна ситуація в країнах колишнього СРСР, енергетичний фактор впливу на політико-економічну ситуацію на пострадянському просторі, також експерти обговорюватимуть культурно-мовні проблеми та тенденції спадкоємності влади у пострадянських країнах.

Український провладний політикум представляє міністр освіти та науки Дмитро Табачник, а російську делегацію учасників форуму очолює надзвичайний і повноважний посол Російської Федерації Михайло Зурабов.

Дмитро Табачник закликає експертів до пошуку механізмів економічної, політичної та культурної інтеграції країн пострадянського простору. На його думку, одна з головних проблем розбудови в дев’яностих роках деяких держав, зокрема України – це копіювання законів, реформ, досвіду європейських країн.

Конкретизуючи, на прохання Радіо Свобода, що, на погляд освітянина було невдало скопійовано з європейського досвіду для його галузі, Дмитро Табачник назвав Болонську систему викладання в університетах та зовнішнє тестування випускників шкіл.

«Нами невдало була на початковій стадії скопійована Болонська система. Ми намагалися виставити всі орієнтири, не тільки необхідну мінімальну планку, а й найвищу. Таким чином в тому ж Харкові могли втратити унікальну математичну, астрофізичну, фізичну школи, деякі напрямки досліджень в політехніці. І вже потім через кілька років впровадження болонського досвіду стало зрозуміло, що не треба причісувати всіх під одну гребінку. Варто визначити тільки найнижчу планку для вишів. Тобто, щоб бути повноцінним інженером-електриком – треба вивчити не менше шести кредитів фізики, наприклад. Все інше не треба робити одноманітно», – висловив свою позицію в коментарі для Радіо Свобода Дмитро Табачник.

За його словами, право добору найкращих студентів для себе, як це практикують кращі університети Європи, має залишатися за українськими вишами.

Проведення першого міжнародного форуму соціологів та політологів проходить за ініціативою Ліги експертів пострадянського простору.

Передбачають, що цей захід стане щорічним.
XS
SM
MD
LG