Доступність посилання

ТОП новини

Шпигунський скандал у Москві є «погано організованою комедією» – екс-офіцер розвідки Росії


Працівник посольства США Райан Крістофер Фоґл звинувачений у вербуванні російського офіцера

Речник президента Росії Володимира Путіна, Дмитро Пєсков, заявив у середу, що скандал із викриттям шпигунських дій американського дипломата в Москві не сприятиме покращенню російсько-американських відносин. Москва оголосила у вівторок про тимчасове затримання її Федеральною службою безпеки в Москві американського дипломата Райана Крістофера Фоґла, котрий нібито намагався завербувати на роботу в ЦРУ США російського офіцера розвідки. Це перший за останні роки скандал з американським шпигуном в Москві. Але, наприклад, Борис Володарський, ветеран служби зовнішньої розвідки Росії (ГРУ), який нині мешкає в Лондоні, сказав Радіо Свобода, що історія з Фоґлом повністю підлаштована ФСБ:

– Жодний експерт не повірить, що це мало місце в дійсності. Сьогодні подібні операції проводяться у зовсім відмінний манері. Тут мають місце дії з серйозним прикриттям, тривалою підготовкою і масою технологій, а не примітивні речі, які використовувалися у даному випадку. Це більше подібне на поганого організовану комедію 70-х років… Такі вербування, як оце, ніколи не здійснюються в Москві, а – за кордоном. По-друге, технічні засоби, які, ймовірно, взяли у Фоґла, не використовуються у розвідці вже 30 чи 50 років.

– Фоґл також ймовірно мав з собою інструкції об’єкту вербування та 100 тисяч доларів для першої зустрічі з ним і 1 мільйон доларів для річного контракту. Такі великі суми відповідають принципу оплати праці російських шпигунів?

Вербувальник ніколи не мав би з собою ніяких сум грошей, тим більше дурнуватого листа з деталям співпраці
– Я знаю ціни. Це абсолютно неможливо. Вербувальник ніколи не приїздив би для зустрічі з об’єктом для домовленості. Він ніколи не мав би з собою ніяких сум грошей, тим більше цього дурнуватого листа з деталям співпраці, а також ліхтарика, карти Москви, перук чи чорних окулярів… Гроші завжди передаються на рахунок у Швейцарії чи деінде.

Фоґл все ж був у перуці… Якщо він не шпигун, то як російська влада організувала такий трюк? Що чекає Фоґла вдома, у США, після видворення з Росії?

Думаю, що він або був завербований росіянами, або скомпрометований із застосуванням ФСБ так званої «медової пастки»
– На мою думку ,тут є лише два пояснення. Фоґл був, вірогідно, агентом ЦРУ, але, я думаю, що він або був завербований росіянами, або скомпрометований якраз із застосуванням ФСБ так званої «медової пастки». Я не переконаний, що його взяли на роботу росіяни і вважаю, що вони його «вели» (стежили) і втягнули у провокацію з метою компрометації… Вдома його всебічно розпитають у відділі контррозвідки про всі обставини і, я впевнений, що він все скаже… Вірогідно, що його звільнять.

– Чи новина про затримання Фоґла випадково співпала з конференцію посла США в Росії Майкла Макфола у Twitter?

Це була операція на підтримку політики пана Путіна і останніх кроків російської влади та адміністрації Кремля
– Можливо… Але, на мою думку, не так важливо, чи це пов’язано з послом… Це була операція на підтримку політики пана Путіна і останніх кроків російської влади та адміністрації Кремля. Я маю на увазі закон про «іноземних агентів», ймовірне фінансування російської опозиції, грузинські справи, коли Грузію звинувачували у фінансуванні можливої революції чи зміни влади в Росії. Це був крок на підтримку політики Путіна. Це абсолютно зрозуміло… А також відповідь на викриття 11 російських шпигунів у США в 2010 році. Тоді це був відчутний удар для Росії.

Із Борисом Володарським розмовляла Claire Bigg

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG