Доступність посилання

ТОП новини

«Лемко Никифор»: повернення в Україну


Никифор Дровняк
Никифор Дровняк
Київ – 16 травня у Києві відкривається перша в Україні виставка всесвітньовідомого художника Никифора Дровняка. Донині дві держави, Польща та Україна, змагаються за право називати його «своїм». За словами мистецтвознавців, Никифора Дровняка, а також Ніко Піросманішвілі та Марію Приймаченко фахівці вважають засновниками примітивізму.

Никифор Дровняк відомий під іменами «Лемко Никифор», «Никифор Криницький», «Майстер з Криниці». Він називав себе українцем-лемком, щирим християнином та народним малярем. У своїй творчості використовував біблійні сюжети. Серед постійних тем його малюнків – лемківські пейзажі.

Під час операції «Вісла» 1947 року Никифора чотири рази висилали до Щецина. Але немолодий вже маляр пішки подолав тисячокілометрову відстань і повертався додому, у рідну Криницю. Тоді влада не знайшла нічого кращого, ніж змінити йому ім’я на Ян.

Художник помер у 1968 році, на його могилі – на цвинтарі у Криниці – є два написи: латиною «Epifanij Drowniak» і кирилицею «Никифор». Пам’ятники Никифорові збудовані у Польщі та Україні – у Криниці та у Львові.

Як художник, Никифор став відомий у 1932 році, коли у Парижі експонувалась його виставка з двохсот картин. Цей захід організували працівники Львівського національного музею імені Шевченка. Світову популярність Никифорові принесло експонування його робіт у Парижі 1959 року.

Дровняк, Піросманішвілі, Приймаченко – засновники примітивізму

Нині мистецтвознавці ставлять Никифора поряд з іншим всесвітньовідомим митцем-лемком – Енді Ворголом. Никифора, Ніко Піросманішвілі і Марію Приймаченко фахівці вважають засновниками примітивізму, розповів Радіо Свобода відомий мистецтвознавець, професор Дмитро Горбачов.

«У Никифора, як у народного майстра, є орнаментальне мислення, – наголошує мистецтвознавець. – Він бачить всюди повтори. Де він не подивиться – він фіксує повтори, своєрідні художні рими. Якщо він малює у місті, то це вікна – одне, два, три, десять, двадцять і так далі. Це його «двоїво» людини, яка виросла на периферії, у селі».

У Києві нині представлені роботи Никифора різних періодів творчості, каже директор Польського інституту в Україні, один з ініціаторів виставки Ярослав Годун.

«Перша персональна виставка примітивіста Никифора у Києві є своєрідним перетином культур, польської та української. Ми представляємо лише частину його робіт, адже у доробці митця – понад 30 тисяч малюнків, виконані у техніці акварелі », – розповів Годун Радіо Свобода.

За його словами, Никифор став героєм фільму, який 5 років тому зняв польський режисер Кшиштоф Краузе. Никифора зіграла відома польська акторка, але ніхто і не здогадався, що то жінка. Стрічку «мій Никифор» під час виставки представить сам режисер.

Також, як повідомив Годун, буде презентовано альбом творів Никифора Дровняка з українським і польським текстами. Він наголосив, що перша українська виставка Никифора – результат спільної роботи уряду Польщі, музею митця у Криниці, Національного музею українського народного декоративного мистецтва низки громадських організацій і фундацій України і Польщі, Асоціації європейських журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG