Доступність посилання

ТОП новини

Адміністрація Обами в центрі трьох скандалів


Адміністрації Обами доводиться відповідати на складні питання, що стосуються трьох окремих справ, остання з яких пов'язана з конфіскацією записів телефонних розмов журналістів інформаційного агентства Associated Press.

У вівторок під час прес-конференції журналісти ставили прес-секретареві Білого дому Джею Карні питання стосовно кожного з цих трьох скандалів.

У понеділок агентство Associated Press повідомило, що Міністерство юстиції сконфіскувало записи телефонних розмов багатьох журналістів і редакторів за двомісячний період.

Як повідомили представники адміністрації, Міністерство юстиції проводить розслідування кримінальної справи щодо джерела інформації для опублікованої агентством статті про операцію ЦРУ в Ємені, в результаті якої був відвернений планований аль-Кайдою теракт.

Карні заявив, що Обама підтримує гарантовану конституцією свободу преси. Разом з тим він зазначив, що було б невідповідним, якби президент сам брав участь у кримінальному розслідуванні.

«Президент вважає, що преса повинна мати можливість отримувати інформацію, що гарантується Першою поправкою, – пояснив він. – Разом з тим, будучи громадянином і головнокомандувачем збройних сил, він керується тим, що конфіденційна інформація, витік якої може поставити під загрозу нашу національну безпеку і безпеку конкретних людей, повинна залишатися конфіденційною».

Міністр юстиції Ерік Голдер заявив, що не мав прямого відношення до отримання співробітниками його відомства записів телефонних розмов, але назвав це частиною розслідування обставин витоку інформації, яка, на його думку, становила серйозну загрозу для національної безпеки.

Голдер добровільно відсторонився від участі в розслідуванні і доручив цю справу одному зі своїх заступників.

Генпрокурор також розпорядився почати розслідування у зв'язку із звинуваченнями на адресу Податкового управління (IRS), яке, як стверджується, приділяло занадто пильну увагу консервативним некомерційним організаціям під час першого президентського терміну Обами.

За словами Карні, президент вважає подібні дії IRS «обурливими», проте адміністрація не може нічого зробити в цій справі, до тих пір поки не буде завершено ще одне розслідування, проведене незалежною Службою генерального інспектора.

«Цією справою, пов'язаною з IRS, займається Служба генерального інспектора, – сказав прес-секретар Білого дому. – Ми ще не отримали звіту. Наскільки нам відомо, звіт буде представлений досить скоро, і як тільки ми з ним ознайомимося, ми зможемо зробити рішення щодо подальших дій».

Тим часом, очолювані республіканцями комітети Палати представників продовжують свої розслідування обставин і причин інциденту в лівійському місті Бенгазі, де у вересні минулого року в результаті нападу на американське консульство загинули посол США Крістофер Стівенс і ще троє американців.

У той час як республіканці піддали різкій критиці реакцію на теракт адміністрації, Карні назвав їх розслідування «політичною інтермедією». Він звинуватив спікера Палати представників Джона Бейнера в тому, що той «одержимий» ідеєю вилучення політичної вигоди з цього інциденту.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG