Доступність посилання

ТОП новини

«Міжнародна амністія»: гомосексуалів в Україні дискримінують, а влада не реагує


Представники ЛГБТ-спільноти в Україні далі стикаються з дискримінацією, насильством і жорстоким поводженням, зокрема, і з боку чиновників і представників громадськості. Про це йдеться в звіті правозахисної організації «Міжнародна амністія», оприлюдненому в четвер.
За повідомленням, Україна не спроможна захистити базові права гомосексуалів, зокрема, їхнє право на безпеку особи, відсутність дискримінації і право на вільні збори і висловлювання.

Водночас, нагадують у «Міжнародній амністії», Україна має міжнародні зобов’язання дотримуватися принципу недискримінації і забезпечувати однакове ставлення до всіх осіб, у тому числі й представників ЛГБТ.
Правозахисники наголошують, що задокументували кілька жорстоких нападів на гомосексуалів, результатом деяких із них стала смерть людини. Як йдеться в звіті «Міжнародної амністії», владі України не вдалося провести повне і незалежне розслідування цих злочинів. Більше того, наголошують правозахисники, влада лише посилює негативні стереотипи про ЛГБТ в українському суспільстві.

«Міжнародна амністія» закликає українську владу вжити заходів для протидії дискримінації за ознакою сексуальної орієнтації і гендерної ідентичності.

Правозахисники наголошують, що нерівне ставлення до гомосексуалів означає, що українське законодавство суперечить Європейській конвенції з прав людини. «Якщо український уряд хоче мати успіх в укладенні угоди про асоціацію і полегшення візового режиму з Євросоюзом, він має упевнитися в тому, що його законодавство збігається з європейськими стандартами захисту прав людини і повинен запровадити міжнародні і регіональні угоди зі захисту прав людини», – йдеться в звіті.

Українську владу також закликають дозволити акцію представників ЛГБТ-спільноти. Правозахисники нагадують, що досі в Україні не проводили жодного Маршу рівності. У 2012 парад сексуальних меншин скасували організатори через численні погрози.

Організаційний комітет гей-форуму «КиївПрайд2013» подав заявку в Київську міську державну адміністрацію на проведення 25 травня Маршу рівності.

У п’ятницю 17 травня відзначають Міжнародний день боротьби з гомофобією.
XS
SM
MD
LG