Доступність посилання

ТОП новини

Для України іншого шансу може й не бути! – Сікорський (європейська преса)


Прага – Європейські газети цитують главу польської дипломатії Радослава Сікорського, який попереджає, що Польща вичерпує своє терпіння та підтримку України у напрямку ЄС і «дає останній дзвінок» для Києва перед листопадовим самітом Євросоюзу у Вільнюсі. Газети в Європі також дивуються, що чеська влада видворяє до Росії й України втікачів від російської мафії та жертв політичних провокацій. Оглядачі зауважують, що Україна є чи не найгіршою в Європі у ставленні її спільноти до одностатевих шлюбів. Чи не вся європейська преса вражена українським велетнем Ігорем Вовковинським (понад 2 метри і 40 сантиметрів), який «взяв штурмом Євробачення-2013» та сприятиме українській співачці Златі Огневич на шляху до успіху в фіналі цього європейського пісенного конкурсу цієї суботи.

Польська Gazeta Wyborcza цитує міністра закордонних справ Польщі Радослава Сікорського, який сказав під час зустрічі з колективом цього видання у Варшаві, що «Польща не має намірів бути межею розподілу Європи і Росії. І для України, як ви чуєте, лунає від нас останній дзвінок», – наголосив головний польський дипломат. Під час розмови редакції з міністром також ішлося про те, що «Польща й надалі намагається переконати інші країни ЄС, серед них – Німеччину, що справа Тимошенко не є така вже чорно-біла і тому не можна ставити її на лезо ножа. Інша справа з браком в Україні реформ, котрі зміцнили би там правопорядок», – йшлося у розмові Сікорського з журналістами варшавської газети. Польський міністр також наголосив тут, що для «України поволі збігає час, зацікавленість Західної Європи в ній зменшилася. Більша частина капіталу Помаранчевої революції розтрачена. Якби Україна змарнувала нинішній шанс зближення з Європою, то наступного може й не бути», – застеріг Радослав Сікорський.

Чеська Lidove noviny інформує про судовий позов родини російського бізнесмена Олексія Торубарова до міністра юстиції Чехії Павела Блажека, який, всупереч попередженням правозахисників, своїм рішенням відправив згаданого росіянина назад до Росії, де йому загрожує розправа з боку мафії і місцевих силовиків. Чеське видання також нагадує, що напередодні чеський верховний суд у Празі вирішив видати російського менеджера Тетяну Параскевич на вимогу влади України, яку звинувачують у присвоєнні незаконним шляхом 5 мільярдів доларів. Хоча ця жінка, її захист і правозахисники попереджають, що Параскевич є «жертвою політичних ігор».

Брюссельське видання EUObserver інформує, що такі країни ЄС, як Італія та Болгарія намагаються вдосконалити ліберальне законодавство у себе вдома з метою надання широких прав одностатевим шлюбам і громадам геїв, лесбіянок, членам сексуальних меншин. Видання також наголошує, що найбільш демократичне у цьому плані законодавство у Великій Британії, а також в Бельгії, Швеції, Іспанії, Португалії та Франції. Навіть в Угорщині більше ніж половина населення схвалює одностатеві шлюби і права сексуальних меншин. В Росії ж такі шлюби схвалюють лише 7 відсотків населення, в Білорусі – 14, а в Україні – лише 12 відсотків.

Лондонська The Telegraph інформує, що «український гігант взяв штурмом Євробачення-2013», маючи на увазі участь в пісенній програмі разом із українською співачкою Златою Огневич і українського велетня у майже два з половиною метри зросту – Ігоря Вовковинського, котрий нині проживає з мамою в США. Його героїчні зусилля, коли він в одязі вікінга виносить на сцену в шведському Мальме мініатюрну Злату Огневич, як вважає газета, допомогли українській співачці потрапити до фіналу з її піснею про цього велетня під назвою Gravity. Газета бачать Огневич серед головних фаворитів суботнього фіналу Євробачення-2013.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG