Доступність посилання

ТОП новини

Світова музика, зірки і скрипка XVIII століття – у Львові розпочались «Віртуози»


Львів – 16 травня у Львові музикою Джузеппе Верді розпочався Міжнародний фестиваль «Віртуози». Протягом трьох тижнів у його рамках відбудуться десятки концертів класичної музики. Зі сцени львівської філармонії, а також на вулицях міста звучатиме Вагнер, Брамс, Моцарт, Паганіні, Дворжак, Бах.

Львів проводить фестиваль «Віртуози» вже 32 роки поспіль. Скрипаль із Нідерландів Ілля Груберт приїхав сюди попри завантажений графік. У цьому місті у 1977 році він здобув першу нагороду на Всесоюзному конкурсі скрипалів.

«Пройшло багато літ від того часу. Але я з радістю приїхав, знайшов час, щоб виступити у Львові. Ми виконуємо шедевр – концерт Брамса», – каже музикант.

До слова, маестро виконуватиме Брамса на скрипці 1740 року роботи італійця П’єтро Гварнері, три покоління цієї родини виготовляли інструменти. На скрипці Гварнері грали видатні європейські музиканти, серед них Генрик Венявський, знаменитий польський скрипаль і композитор ХІХ століття.

«Віртуози» – насолода класичною музикою

Фестиваль «Віртуози» підтримує традицію класичної музики і в його постійності вже є феномен, вважає директор Львівської філармонії, диригент Володимир Сивохіп.

«Афіші 82-го року «Віртуози країни», які там були імена – Шнітке, Криса, Башмет – величини. Збереглись зірки і приїжджають нові. Фестиваль залишається високим святом справжнього професійного мистецтва і Львів вартує того», – зауважив організатор фестивалю.

На завершення – вечір Пендерецького

Львівська філармонія намагається повертати до Львова львівських зірок, які нині виступають на світових сценах, тих людей, які не лише популяризують за кордоном Україну, але й ідентифікують себе львів’янами. Серед них Софія Соловій, яка виступає на сценах італійської опери.

«Музиканти мусять їздити, набиратись досвіду, пізнавати публіку. Українські музиканти поціновані у світі, зокрема співаки через їхні голоси, природні дані. Є імена світового значення – Монастирська, Дідик, Магера. Думаю, що українська держава недостатньо цінує українську культуру, не розвиває і не зацікавлена у її розвитку», – каже Софія Соловій.

Солістка, яку порівнюють із Соломією Крушельницькою, на львівському фестивалі виконуватиме арії, дуети Джузеппе Верді, адже цього року минає 200 років від дня народження італійського композитора.

Подарунком для шанувальників класичної музики на цьогорічному фестивалі «Віртуози» у Львові буде і вечір видатного композитора з Польщі Кшиштофа Пендерецького, народженого на Львівщині. І саме у Львові маестро зустріне своє 80-ліття.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG