Доступність посилання

ТОП новини

Хода «Вставай, Україно!» і марш «Україна проти неофашизму» можуть перетнутися


Опозиційна акція «Вставай, Україно!», Черкаси, 25 квітня 2013 року
Опозиційна акція «Вставай, Україно!», Черкаси, 25 квітня 2013 року
Київ – До столиці доправлять бійців Внутрішніх військ із Вінницької області, повідомляють у Міністерстві внутрішніх справ. Там також наголошують, що посилення контингенту у Києві не пов’язане з масовими акціями, запланованими політичними силами на 18 травня. В опозиції ж кажуть, що через намагання влади завадити ході у межах акції «Вставай, Україно!» організатори можуть змінити її маршрут, і тоді колона прихильників опозиції перетнеться з «антифашистським маршем», організованим Партією регіонів.

До Києва стягують підрозділи Внутрішніх військ, заявив член парламентського комітету з питань національної безпеки і оборони, депутат від «Свободи» Юрій Сиротюк. Він послався на слова командувача Внутрішніх військ Станіслава Шуляка.

«Було засідання комітету з питань національної безпеки і оборони. В кінці засідання встав командувач Внутрішніх військ і каже: «Тут поширюється неправдива інформація, що в Київ додатково стягуються Внутрішні війська. Я хочу сказати, що так, вони стягуються, але тому, що існуючі підрозділи Внутрішніх військ не досвідченні, бо нещодавно склали присягу». Він сам підтвердив. Але яка потреба є стягувати війська?» – зауважив у коментарі Радіо Свобода Сиротюк.

У прес-службі Внутрішніх військ, повідомляють, що з Вінницького регіону до Києва дійсно доправлять 250 військовослужбовців через те, що нещодавно з Київського гарнізону було звільнено в запас 680 солдатів, які проходили строкову службу, а ті, що прийшли замість них, ще проходять так званий «курс молодого бійця», тому залучати їх до охорони громадського порядку неможливо.

Заворушення вигідні лише опозиції – Олійник

Міліція закликає учасників акції різних політичних сил, що заплановані на 18 травня, не провокувати конфліктних ситуацій. Про це Радіо Свобода заявив речник київської міліції Ігор Михалко. За його словами, для забезпечення охорони громадського порядку вже розрахували кількість сил та засобів.

З боку учасників «антифашистського маршу», організованого Партією регіонів, жодних провокацій не буде, запевнив депутат від цієї політичної сили Володимир Олійник.

«Кому це вигідно? Якщо відбудуться якісь дії, які порушать громадський порядок, до кого пред’являть претензії опозиціонери? До влади! До кого пред’являть претензії прості люди? До влади! А міжнародне співтовариство до кого? До влади! Тому владі вигідно? Ні!» – каже Олійник.

Опозиція може змінити маршрут ходи – Яценюк

Подивитися Маршрут акцій "Вставай Україно" та "Антифашистський марш" на мапі великого розміру

В позиції ж готові до будь якого розвитку подій, зокрема, до протидії намаганням влади перешкодити ході в межах акції «Вставай, Україно!», заявив голова фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк.

Якщо вони не звільнять Хрещатик, ми підемо другим маршрутом
Арсеній Яценюк
«Базовий маршрут на якому ми наполягаємо: ми збираємося на Європейській площі, рухаємося Хрещатиком і йдемо на Софіївську площу. Нам повідомили про те, що Хрещатик чомусь перекритий. Тоді ми подали другу заявку, що ми йдемо великим колом: Кабмін, Верховна Рада, адміністрація президента і потім на Софіївську площу. Якщо вони не звільнять Хрещатик, ми підемо другим маршрутом», – наголошує Яценюк.

Там зігнали бюджетників: вчителів, лікарів – чудових українців. Вони ще приєднаються до нашої колони
Арсеній Яценюк
На уточнення, що таким чином прихильники опозиції можуть зустрітися із ходою, організованою Партією регіонів Яценюк відповів: «Там зігнали бюджетників: вчителів, лікарів – чудових українців. Якщо ми з ними зустрінемося, вони ще приєднаються до нашої колони», – запевняє Яценюк.

Домовитися не вдалося?

Заступник голови Київської міської державної адміністрації Олександр Пузанов заявив, що столична влада домовилася із політичними силами щодо розмежування заходів. За його словами, опозиція має залишити Європейську площу раніше, ніж планувала, а Партія регіонів виведе своїх людей на марш на годину пізніше, ніж передбачалося. Водночас, в опозиції цю інформацію спростовують, а у Партії регіонів однозначно підтверджують лише те, що спроби домовитися були.

На 18 травня у Києві заплановано акцію протесту опозиції «Вставай, Україно!», а Партія регіонів планує цього дня провести «антифашистський марш».

Крім того, 18 травня у центрі столиці передбачені масштабні заходи у зв’язку з відзначенням 11-го Дня Європи у Києві.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG