Доступність посилання

ТОП новини

У Швеції, господаря Євробачення-2013, виник скандал зі спонсором конкурсу


Прага – Приготування до суботнього фіналу пісенного конкурсу Євробачення-2013 у шведському Мальме у розпалі. Між тим, правозахисники обурені, що на цьогорічному конкурсі головним спонсором виступає телекомунікаційна компанія TeliaSonora з «підмоченою» репутацією. Її звинувачують у наданні необмеженого доступу урядам пострадянських країн до приватних телефонів та електронної пошти громадян.

Коли шведська співачка Лорін виграла пісенне змагання Євробачення у минулому році в Баку, вона виступила як захисниця прав людини на пострадянському просторі. Її обурили порушення прав людини в Азербайджані, де, за її словами, «щодня порушують права людини». Лорін розкритикувала білоруського президента Олександра Лукашенка, який переслідує громадянських активістів і запроторює їх до в’язниць, як, наприклад, Алеся Бяляцького.

«Це є болем мого серця, що така чудова родина розбита, коли син в одному місці, мати в іншому, батько у в’язниці і вони ж борються за справедливість», – заявила Лорін.

Були сподівання, що новий господар Євробачення- 2013, ліберальна Швеція, надасть свою гостинність 58-му пісенному конкурсу на фоні захисту прав людини. Але, як зазначають правозахисники, цього не сталося. Йдеться про головного спонсора цьогорічного Євробачення у шведському Мальме, телекомунікаційного гіганта TeliaSonora.

Зараз проводиться розслідування щодо діяльності цієї компанії. Її звинувачують у тому, що вона давала багатомільйонні хабарі узбецькому режиму Карімова в обмін на доступ до масового телефонного ринку Узбекистану. А також у наданні необмеженого доступу урядам Азербайджану, Білорусі, Грузії, Казахстану, Таджикистану та Узбекистану до приватних телефонів і інтернет-пошти, що використовується цими урядами для переслідування своїх політичних противників.

Європейський радіомовний союз також сприяє TeliaSonora

Джоахім Дифвермак, журналіст , який займається розслідуваннями і має свою телепрограму Uppdrag Granskning на шведському телеканалі SVT, каже, що ця кампанія, яку переважно спонсорують уряди Швеції та Фінляндії, погрузла у сумнівних оборудках з метою виходу на пострадянські ринки.

«Вони наражалися на ризик, знаючи про участь режимів у злочинах проти прав людини, знаючи про ціну, яку вони повинні заплатити в Узбекистані, де вони давали хабарі режиму, – зазначає Джоахім Дифвермак. – Вони отримали ліцензії дякуючи угоді з режимом, даючи їхнім спецслужбам доступ до приватної інформації клієнтів. Вони погрузили у болоті змов з цими диктатурами».

За словами глядачів, КДБ Білорусі також отримало необмежений доступ до приватного мобільного зв’язку, дякуючи місцевому відділенню TeliaSonora.

Європейський радіомовний союз (EBU), який і контролює пісенні конкурси Євробачення, надав TeliaSonora головний контракт конкурсу у 2013 році. Він також надав права TeliaSonora субсидувати і минулорічний конкурс у Баку.

Між тим речниця Європейського радіомовного союзу Аніка Ниберґ наголошує, що «ми не організація із захисту прав людини, ми – ЗМІ». Вона переконана, що TeliaSonora відповість на всі звинувачення.

Тим часом громадськість і правозахисники обурені, що така компанія, як TeliaSonora отримала можливість бути спонсором Євробачення.

Над матеріалом працювали Василь Зілгалов і Daisy Sindelar
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG