Доступність посилання

ТОП новини

«Обамаґейт». Республіканці заговорили про імпічмент президента США


Учора конгресмен-республіканець Джейсон Чейффец заявив, що не виключає імпічменту президента США за результатами розслідування дій Білого дому до, після та під час нападу на американське консульство у Бенгазі у вересні минулого року.
У Республіканській партії твердять, що адміністрація Обами вчасно не посилила охорону дипломатичних представництв, не зважаючи на численні тривожні сигнали, згодом заблокувала відправку військового підрозділу для порятунку дипломатів і врешті – приховала правду про інцидент, погрожуючи свідкам. Це лише одна з трьох великих проблем Обами.

Друга – жорсткі перевірки влаштовані консервативним організаціям з «руху чаювання» Податковою службою США. Очільники Податкової вже підтвердили, що консервативних критиків Обами «трусили» вибірково. Виникає питання – а хто міг дати наказ замучити перевірками антипатиків Обами? І,нарешті, остання проблема – прослуховування агенції новин Associated Press ЦРУ.

Сенатор-республіканець Деб Фішер з Небраски перераховує питання республіканців до Білого дому.

«Зловживання владою з боку Податкової та Міністерства юстиції – це лише останні приклади того, що адміністрація Обами перевищує свої повноваження. Це засвідчили і кадрові рішення Обами, зроблені всупереч Конституції. А ще раніше державна природоохоронна агенція видала природозахисникам конфіденційну інформацію щодо фермерів-тваринників. Свідченням відсутності відкритості стало і те, як уряд відповів на напади на посольство США у Бенгазі», – говорить Деб Фішер.

Лідер республіканської меншості у Сенаті Мітч Макконнелл звинуватив Білий дім у відсутності прозорості у минулому і висунув вимогу надати членам Конгресу право безперешкодно допитувати всіх причетних до скандалів.

«В ім’я народу Америки ми зобов’язані докопатись до суті справи, притягнути винних до відповідальності та переконатись, що подібне не повториться, бо президент неправий. Одного дня президентом стане республіканець і, коли це станеться, ми повинні забезпечити, щоб наші критики були певні, що їх не будуть незаконно переслідувати за те, що вони насміляться не погоджуватись із владою, що Податкова не стане їх переслідувати, не буде інструментом тиску адміністрації президента, а буде виконувати свої прямі обов’язки. Аля для того, що Конгрес міг ефективно з’ясувати обставини справи, адміністрація Обами має посприяти нам», – закликає республіканець.

Міністр юстиції США Ерік Голдер вже заявив, що Міністерство юстиції та ФБР спільно розслідують дії Податкової щодо критиків Обами і визначать, чи були вони протизаконними. Водночас, він виступив на захист права Міністерства юстиції розслідувати, звідки Associated Press отримала інформацію про таємні операції ЦРУ у Ємені.

«Це був екстраординарний витік інформації. Я працюю у прокуратурі з 1976-го року, і за весь цей час це найтривожніший витік інформації. Він прямо загрожує безпеці американських громадян», – каже Голдер.

Між тим, правозахисники та журналісти кажуть, що дії американського уряду можуть викликати у суспільстві страх та загрожують свободі слова і вільному розповсюдженні інформації.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG