Доступність посилання

ТОП новини

У Грузії атакували представників сексуальних меншин


Натовп атакує мікроавтобус з гей-активістами, Тбілісі, 17 травня 2013 року
Натовп атакує мікроавтобус з гей-активістами, Тбілісі, 17 травня 2013 року
Щонайменше 17 осіб поранено в результаті сутичок, які сталися у п’ятницю в Тбілісі перед початком акції на захист сексуальних меншин. Поліція не змогла стримати тисячі православних активістів, які перешкоджали зібранню у Міжнародний день боротьби проти гомофобії. Щоб зупинити протистояння, радник ЄС закликав втрутитися главу церкви.

Грузинська поліція встановила огорожу, щоб не дати супротивникам сексуальних меншин наблизитися до учасників акції проти гомофобії. Але стримати великий потік людей не вийшло. Після того як православні активісти прорвали кордон поліції, правоохоронці привезли кілька автобусів, на яких евакуювали ЛГБТ-активістів. Крім них самих, поранено трьох правоохоронців і, як повідомляють грузинські ЗМІ, двох журналістів. Православні активісти напали й на один з автобусів, пробивши там вікна. Дехто кидав каміння.
У Грузії атакували представників сексуальних меншин
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:10 0:00
Ми проти зібрання, яке суперечить грузинській моралі і традиціям
Православні активісти прийшли у центр Тбілісі за кілька годин до запланованої акції з плакатами «Зупинимо пропаганду гомосексуалізму в Грузії». Один із них, Заза Давітая, пояснив Радіо Свобода, чому він там: «Ми проти зібрання, яке суперечить грузинській моралі і традиціям. Вони отримують фінансову підтримку з-закордону і хочуть провести демонстрацію проти грузинської моралі».
Марш супротивнів сексуальних меншин, Тбілісі, 17 травня 2013 року
Марш супротивнів сексуальних меншин, Тбілісі, 17 травня 2013 року

Серед учасників протесту було багато православних священиків. Один із них, отець Іоанн, не приховував свого обурення секс-меншинами. «Це для нас неприйнятно, це план деяких сил, які випробовують нашу терплячість, змушують нас помилитися, щоб вони могли діяти за своїм планом», – зазначив священик.
Марш супротивників сексуальних меншин, Тбілісі, 17 травня 2013 року
Марш супротивників сексуальних меншин, Тбілісі, 17 травня 2013 року

У четвер голова Грузинської православної церкви, патріарх Ілля Другий закликав заборонити акцію на захист сексуальних меншин. Але у мерії Тбілісі заявили, що дозвіл від влади не потрібен, що це конституційне право й запевнили, що правоохоронці захищатимуть ЛГБТ-активістів.

До того прем’єр Грузії Бідзіна Іванішвілі у середу виступив на захист прав сексуальних меншин.

Сексуальні меншини такі ж громадяни, як кожен з нас. Зробимо все, щоб захистити права будь-якої меншини
Бідзіна Іванішвілі
«Я казав це багато разів – сексуальні меншини такі ж громадяни, як кожен з нас. Це навіть не повинно бути питанням. Наше суспільство поступово до цього звикне. Я знаю, що деякі групи людей вважають це неприйнятним. Тому у нашій державі існують правоохоронні структури. І ми зробимо все, щоб захистити права будь-якої меншини», – заявив Іванішвілі.
Мікроавтобус з гей-активістами, Тбілісі, 17 травня 2013 року
Мікроавтобус з гей-активістами, Тбілісі, 17 травня 2013 року

Після останніх сутичок у Тбілісі Томас Гаммарберґ, спеціальний радник Євросоюзу з питань правової реформи і прав людини в Грузії, закликав втрутитися у конфлікт грузинського патріарха Іллю Другого. За його словами, він дізнався про те, що в Тбілісі досі неспокійно і є ризик нового насильства. Тому європейський правозахисник вважає, що негайна публічна заява від глави церкви, із проханням до демонстрантів розійтися, матиме вирішальний вплив, щоб відновити законність і порядок в Тбілісі.
Зіткнення під час акцій в Тбілісі, 17 травня 2013 року
Зіткнення під час акцій в Тбілісі, 17 травня 2013 року
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG