Доступність посилання

ТОП новини

«Янукович знає, яка зроблена ставка для українського народу» – Сікорський


Варшава – У Кракові у п’ятницю зустрічалися міністри закордонних справ країн Вишеградської групи та «Східного партнерства» ЄС, зокрема України. До Польщі на зустріч із міністрами приїхали голова дипломатії ЄС Катрін Аштон та комісар у справах розширення та європейської політики сусідства Штефан Фюле, а від України – міністр закордонних справ Леонід Кожара.

Голова польського зовнішньополітичного відомства Радослав Сікорський назвав краківську зустріч міністрів ключовою перед листопадовим самітом країн «Східного партнерства», який відбуватиметься у Вільнюсі. Важливим елементом дискусії в Кракові були розмови про готовність України до запланованого на листопад підписання угоди про асоціацію з ЄС.

Катрін Аштон, голова дипломатії ЄС на краківській нараді наголосила: «Ми віримо, що дуже важливо, щоб ми працювали разом, щоб наші партнери на сході побачили, що ми хочемо мати з ними справу, щоб вони побачили, що стосунки з нами в майбутньому їх зміцнять».

Чи є в ЄС «план Б» щодо України?

Україна ще не виконала умов необхідних для підписання договору, вона має на це три місяці
Радослав Сікорський
«Якщо Україна не виконає поставлених їй Євросоюзом вимог, то чи є у Брюсселя «план Б»? – прозвучало в Кракові запитання журналістів. Міністр Сікорський відповів: «На сьогодні Україна ще не виконала умов необхідних для підписання договору, вона має на це три місяці, ми закликаємо її до інтенсивної праці, бо якби не вдалося підписати цю угоду під час саміту, то невідомо, коли буде наступна нагода».

Як наголосила Катрін Аштон, у розмовах із Україною Євросоюз передусім занепокоєний проблемою вибіркового застосування правосуддя. За її словами, в ЄС мають надію, що цю проблему буде вирішено. Штефан Фюле запевнив, що Брюссель проводить інтенсивні переговори з Києвом, щоб той виконав умови необхідні для підписання договору про асоціацію.

Коментуючи перебіг краківської зустрічі для польського телебачення, Радослав Сікорський сказав, що сподівається позитивних змін в Україні. Після недавньої тригодинної розмови з Януковичем у нього склалося враження, що український президент відчуває тягар історії, що опинився на його плечах.

Янукович знає, яка зроблена ставка для українського народу та для нього як політика
Радослав Сікорський
«Янукович знає, яка зроблена ставка для українського народу та для нього як політика», – зауважив керівник польського МЗС.

Як вестиме себе Євросоюз і Польща, якщо Київ таки не виконає очікуваних реформ? Чи за такого кризового розвитку подій Україну, так би мовити, віддадуть Росії? Сікорський на це сказав, що Україну не віддадуть, а відпустять.

«Україна сама вирішить чи встигне вона виконати умови, поставлені перед нею Євросоюзом чи ні», – підсумував Радослав Сікорський.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG