Доступність посилання

ТОП новини

У Криму та у світі вшановують жертв депортації кримськотатарського народу


Сімферополь – 18 травня в Криму і за його межами відзначається День пам’яті жертв депортації кримськотатарського народу. Сьогодні в Сімферополі відбудеться покладання вінків і квітів до пам’ятних знаків жертвам депортації, а також масовий Всекримський жалобний мітинг, який організовує Меджліс кримськотатарського народу.

«Українська держава, незважаючи на економічні труднощі, і надалі вирішуватиме питання, пов’язані з облаштуванням репатріантів та їхніх нащадків», – мовиться у зверненні з нагоди Дня пам’яті жертв депортації президента України Віктора Януковича.

Напередодні в Сімферополі відбулися урядові жалобні збори, пройшла прем’єра повноформатного художнього фільму «Хайтарма/Повернення» – першої кінокартини про депортацію кримських татар у травні 1944 року. Увечері активісти молодіжних організацій провели у центрі Сімферополя акцію «Запали вогник у своєму серці», запалювали свічки також ще у 5 містах Криму і в Києві.

Як повідомило Духовне управління Криму, в п’ятниці 17 травня в усіх мечетях півострова молитвами вшанували пам’ять жертв насильницької депортації. Дуа (молебні) тривали під час джума (п’ятничного) намазу.

18 травня жалобні заходи вібудуться в усіх населених пунктах Криму, де живуть кримські татари. В Сімферополі о 12:00 розпочнеться міжнародна акція «Хвилина скорботи і єдності». Після цього вулицями міста триватиме хода учасників Всекримського жалобного мітингу – жителів різних регіонів Криму. У мітингу, організованому Меджлісом, візьмуть участь представники влади, в тому числі народні депутати України, гості з-за кордону, ветерани кримськотатарського національного руху.

Цього року 17 і 18 травня у Туреччині, США і низці міст країн Європейського Союзу (в Брюсселі, Гаазі, Берліні, Відні, Парижі, Лондоні, Бухаресті, Варшаві і Берні) біля посольств і консульств України також проводяться жалобні заходи та акції солідарності із захисту органів етнічного самоврядування кримських татар – загальнонаціонального з’їзду Курултаю і Меджлісу, на які чиниться тиск кримської влади.

Також 18 травня в Єгипті стартує екстремальний заплив на 100 кілометрів через Червоне море. Як повідомив відділ зовнішніх зв’язків Меджлісу, плавець-марафонець, рекордсмен книги рекордів України, колишній дисидент і політв’язень Олег Софяник, колишній політв’язень із Москви Шаміль Алімурадов, борець за національне визволення Естонії Імре Аракас і плавець-марафонець із Черкас Анатолій Вялець присвятили свій 4-денний заплив «пам’яті жертв депортації кримськотатарського народу і пам’яті про всіх загиблих від злочинного комуністичного радянського режиму».

Депортація кримськотатарського народу за рішенням Державного комітету оборони СРСР почалася 18 травня 1944 року і була завершена до вечора 20 травня. За різними даними, з території півострова було виселено від 183 до 220 тисяч кримських татар. За результатами перепису, проведеного на початку 60-х років, активістами національного руху кримських татар, під час депортації та у перші її роки загинуло, померло від голоду і хвороб близько 46% всього народу. Зараз Меджліс вимагає визнання депортації та її наслідків актом геноциду кримськотатарського народу.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG