Доступність посилання

ТОП новини

Україна здатна забезпечити продовольчу безпеку Африки – міністр Присяжнюк


Міжнародні експертні інституції знижують прогнози щодо економічного зростання в Україні. Як вважають експерти Європейського банку реконструкції та розвитку, 2012 рік був втрачений для України через відсутність структурних реформ. Іноземні інвестори також не дочекалися усунення бюрократичних перепон, послаблення податкового тиску та вирішення проблем на митниці.

Водночас, на думку експертів, ситуацію в Україні, певним чином, можуть виправити аграрії. Якщо сільське господарство запрацює на повну силу, то це, кажуть вони, «підтягне» й інші галузі. ЄБРР сподівається, що це дозволить Україні на початок 2014 року покращити ВВП до 2,5%.

Для підписання меморандуму про співпрацю між аграрними міністерствами США та України до Вашингтона прибув міністр аграрної промисловості та продовольства України Микола Присяжнюк.

Україна є третім найбільшим постачальником зернових продуктів у світі після США та Європейського Союзу. Але, як стверджують оглядачі, завдяки величезній родючості ґрунтів, Україна може виробляти і поставляти вдвічі, а то й втричі більше сільськогосподарської продукції.

«Український потенціал не вичерпаний ще на 60-70 відсотків, – каже міністр Присяжнюк. – Можливості і родючість наших ґрунтів, у процесі поєднання технологій, досягнень, науки та інвестиційних можливостей, у тому числі США, дозволяє збільшити виробництво сільськогосподарської продукції в рази. Ми можемо стати, ще більш надійними, вагомішими гравцями на зовнішньому ринку сільськогосподарських поставок у світі».

На сьогодні, зазначає Микола Присяжнюк, український уряд веде переговори щодо розширення участі України у міжнародних поставках у рамках продовольчих програм ООН: «Буквально на минулому тижні я мав зустріч у штаб-квартирі ФАО, та з керівництвом Всесвітньої продовольчої програми ООН. Обидві структури підтвердили, що без України сьогодні неможливо забезпечити продовольчу безпеку на світовому рівні та у Північній Африці. Ми розуміємо, що потенціал споживання там зростає. Ми розуміємо, що подолання голоду це питання номер один і поєднавши зусилля США та України дадуть можливість у цьому регіоні мати продовольчу стабільність. А продовольче забезпечення і політика ідуть поряд, коли людина сита та нагодована, то є і спокій».

Микола Присяжнюк каже, що Україна покладає великі надії на підписання угоди про зону вільної торгівлі з ЄС, яка, за його словами, відкриє для України додаткові ринки збуту.

«Сьогодні ми достатньо багато продукції поставляємо на ринки Європейського Союзу. Ми експортували в минулому році на сім мільярдів доларів. Для нас вихід на цей ринок особливо з поглибленою переробкою дуже важливий. Аналіз, який ми зробили з європейською бізнес-асоціацією та Торговою палатою США дав нам розуміння, що достатньо велика кількість інвестицій, так званих транснаціональних, прийдуть на територію України і розташують переробку і виробництво продуктів харчування з подальшим продажем на європейський ринок», – переконаний міністр аграрної політики і продовольства України Микола Присяжнюк.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG