Доступність посилання

ТОП новини

Янукович хоче євроінтеграції, але не зараз (огляд преси)


Київ – Віктор Янукович зацікавлений у безкінечному діалозі з Брюсселем, стверджує «Український тиждень». Видання пише, що чинна влада й надалі дотримується утилітарного підходу до євроінтеграційного процесу, котрий, утім, активно презентують як прагматичне відстоювання інтересів країни. Ідеться про використання інформаційно-пропагандистського потенціалу євроінтеграції у власних інтересах, а реальна стратегія натомість спрямована на продовження концентрації влади, розбудову сімейної моделі держави, яка на певному етапі, цілком імовірно, зробить зближення з ЄС неможливим з об’єктивних причин. Однак Брюссель таки втягується у сценарії, на які розраховує Янукович. Та хоч як парадоксально, за нинішніх умов це, як припускає тижневик, найоптимальніша лінія поведінки: таки втягнути Януковича в асоціацію та Зону вільної торгівлі ЄС і сподіватися, що влада в Україні зміниться на демократичну. Стаття називається – «Гра в євроінтеграцію».

На експреси Hyundai і Skoda доводиться перевезення лише 1 відсотка пасажирів поїздів далекого напрямку. Кожне друге крісло в цих потягах залишається порожнім. Про доцільність функціонування експресів розмірковує тижневик «Фокус» у публікації «Рік швидкості».

За вісім років з нафтопереробки України пішли п'ять великих російських нафтових корпорацій, і більшість з них не мають наміру повертатися, констатує тижневик «Коментарі». Видання зауважує, що у розпал третього президентського терміну Володимира Путіна приватні російські нафтові компанії не витримали митно-тарифних фокусів Кремля, спрямованих на примус України до вступу у всілякого роду «єдині» митні простори. Останньою краплею стала нульова ставка мита на імпорт нафти, що зробило абсолютно безглуздими будь-які інвестиції корпорацій РФ, Казахстану та Білорусі у нафтопереробну промисловість України. Про наслідки йдеться в матеріалі «Валіза. Вокзал. Кремль».

Провести пенсійну реформу, яка забезпечить ситу старість мільйонам українців, заважає надмірна заможність чиновників і знекровлена ними ж національна економіка. Про це стверджує тижневик «Фокус» у статті «Старий і горе».

Виявляється, кожне наступне покоління українських громадян русифікується ще змалечку – ось і виходить, що молодь переважно російськомовна, хоча може походити і з україномовних родин. І незважаючи на те, що молоді люди є більшими патріотами незалежної України, ніж представники старшого покоління, факт їхньої мовної обмеженості не тішить, а радше спантеличує, пише тижневик «Дзеркало тижня». Заголовок публікації «Російськомовна спільнота: українізація наявна чи уявна?».
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG