Доступність посилання

ТОП новини

«Антифашисти» від Партії регіонів побили журналістів та провокували учасників акції «Вставай, Україно!»


«Ми тут заради зміни тоталітарної влади» – активісти «Вставай, Україно!»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:06:25 0:00
Київ – Бійки, провокації та брутальна лайка супроводжували одночасне проведення у столиці акції «Вставай, Україно!» та маршу проти фашизму. Серед постраждалих також журналісти. Міліція лише робила вигляд, що охороняє громадський порядок і у бійки не втручалася, кажуть вони. Тим часом, політики виступаючи зі сцен на обох мітингах, висували звинувачення на адресу своїх опонентів та робили гучні заяви.

Міліція не затримала жодного з учасників бійок, які виникли під час проведення акції «Вставай, Україно!». Про це повідомили у столичному главку міліції.

Сутички ж почалися саме біля Головного управління МВС України в місті Києві. У них брали участь представники партії «Свобода» та невідомі особи у спортивному одязі. Згодом дві групи спецназівців відтіснили невідомих хлопців від учасників мітингу опозиції і спробували відтіснити в інший бік свободівців, однак ця спроба переросла у ще одну бійку, тепер між представниками «Свободи» та «беркутівцями».

Раніше по ходу колони прихильників опозиції на вулиці Михайлівській їхав бронетранспортер, на боці якого була намальована морква, а зверху сиділа людина, переодягнена у кролика. На транспортному засобі не було жодних номерних знаків.

Конфлікт розпочався після того, як учасники акції «Вставай, Україно!» заблокували рух бронетранспортера. Військовій машині спустили колеса та розбили оглядове скло. Активісти «Свободи» зірвали із БТРа муляж морквини, а також вилили на нього кілька пляшок кефіру. Водночас невідомі хлопці спортивної статури одразу підбігли, щоб визволити БТР. Утім, вони змогли лише побити кореспондентку «5-го каналу» Ольгу Сніцарчук та фотокореспондента «Комерсанта» Влада Соделя. Били ногами на очах міліції, розповіла Радіо Свобода Ольга Снісарчук.

«Мене кілька разів вдарили в лице та живіт»

«Ми побачили, що біля готелю «Інтерконтиненталь» відбувається якась бійка. Ми підійшли ближче, щоб зняти. Невідомі молодики у спортивних штанях, неймовірно агресивні, з дуже брудною лайкою кидалися на людей, кричали якимось бабусям : «Бандерівці!». Вони побачили, що ми знімаємо, почали на нас кидатися, видирати з рук камери. Мене кілька разів вдарили в лице та живіт. Зрештою повалили на землю. Я почала кричати міліціонерам, щоб вони почали діяти, а вони мені сказали, щоб я тікала звідти», – сказала Сніцарчук.

Сніцарчук з розбитими губою та руками забрали до лікарні швидкої допомоги для зняття побоїв. Содель отримав менш тяжкі ушкодження (здебільшого гематоми) і залишився на місці події оформлювати протокол про злочин.

Крім того, коли колона прихильників опозиції піднімалася вулицею Мала Житомирська, на неї напала група невідомих і застосувала сльозогінний газ. Учасники акції спинили провокацію та відштовхнули нападників від колони у найближче подвір’я. У цей час біля групи опозиціонерів, хтось запалив димову шашку. На вимогу депутата від «Свободи» Юрія Сиротюка встановити особи правопорушників та затримати їх міліція не реагувала.

У Київському управлінні міліції з приводу бійок змогли лише повідомити, що внаслідок двох сутичок декілька осіб зазнали тілесних ушкоджень.

На перебіг мітингу опозиції бійки не вплинули

Колона прихильників опозиції на чолі з головою фракції «Батьківщина» Арсенієм Яценюком, лідерами партій УДАР Віталієм Кличком і «Свобода» Олегом Тягнибоком пройшла з Хрещатика до Софійської площі, де вони розпочали мітинг. Попереду колони несли великий державний прапор України, а також прапор Європейського Союзу.

Під час мітингу Софійська площа, Михайлівська площа та частина вулиці Володимирська між цими площами були зайняті прихильниками опозиційних сил.

Голова політради «Батьківщини» Олександр Турчинов, виступаючи зі сцени, зачитав заяву, підписану лідерами трьох опозиційних партій «Батьківщини», УДАРу та «Свободи», в якій містилась відповідна вимога негайно звільнити з в’язниці екс-прем’єра Юлію Тимошенко. Він нагадав про рішення Європейського суду з прав людини, який, за його словами, довів сфабрикованість справ проти Тимошенко.

Лідер партії УДАР Віталій Кличко, виступаючи зі сцени на Софійській площі, наголосив,що влада робить все для того, щоб угода про асоціацію між Україною та Європейським Союзом не була підписана.

«Україна не може бути європейською державою, поки в країні є політичні в’язні. Юлія Тимошенко має бути звільнена», – наголосив Кличко.

«Влада зупинила десятки поїздів, десятки автобусів»

У свою чергу лідер «Свободи» Олег Тягнибок під час акції «Вставай, Україно!» закликав людей на акцію протесту під Верховну Раду, у разі розгляду у парламенті питання про приватизацію української газотранспортної системи
«Наступного тижня, в четвер, може бути поставлено парламентською більшістю на голосування питання про приватизацію ГТС.В такому випадку парламентська опозиція змобілізує свої сили, щоб не допустити цього», – запевнив Тягнибок.

Також лідери опозиційних фракцій на сцені підписали декларацію про координацію дій на президентських виборах, де зокрема зазначено, що опозиція висуне єдиного кандидата у президенти, якщо нинішня парламентська більшість змінить законодавство і замінить президентські вибори в два тури на вибори в один тур.

За словами голови фракції «Батьківщина» Арсенія Яценюка, декілька тисяч людей не змогли дістатися до столиці на акцію «Вставай, Україно!» через перешкоди з боку влади. Він, зокрема, повідомив, що в Сімферополі з авіарейсу зняли представника Кримськотатарського Меджилісу Асана Егізова, який прямував до Києва на акцію опозиції, посилаючись на те, що в нього начебто недійсний квиток.

«Україна не пам’ятає такого спротиву навіть у 2004 році. Влада зупинила десятки поїздів, десятки автобусів. Познімали людей з купленими квитками", – наголосив Яценюк.

Перешкоджаючи проведенню акції опозиції «Вставай, Україно!», влада показала, що боїться власний народ. Про це під час мітингу заявив народний депутат від УДАРу Ярослав Гінка.

Утім, мітинг опозиції відбувся. Після виступів політиків на Софійській площі розпочався концерт. За словами Арсенія Яценюка, наступна акція опозиції «Вставай, Україно!» відбудеться у День Незалежності.


«Антифашисти» свій мітинг присвятили партії «Свобода»

Учасники «антифашистського» маршу, організованого Партією регіонів пройшли від парку Слави, вулицями Івана Мазепи та Михайла Грушевського до Європейської площі. Там перед Українським домом заздалегідь встановили сцену. На чолі колони учасники акції несли прапор з написом: «Європа без фашистів». Також люди тримали в руках саморобні плакати, зокрема, з портретом Йосипа Сталіна.

Мітинг відкрив виступ лідера фракції Партії регіонів Олександр Єфремов. Він закликав не співпрацювати з партією «Свобода». Ця політична сила своїми діями та заявами шкодить міжнародному іміджу України та гальмує євроінтеграційні процеси, заявив Єфремов.

«Ми усі разом категорично засуджуємо провокації представників об’єднання «Свобода», які свідомо провокують протистояння у нашому суспільстві. Представники неонацистської політичної сили демонстративно пропагують своїми заявами та діями культ насильства. Хто дав право цим людям розривати Україну, піддаючи величезному ризику цілісність нашої країни?» – проголосив Єфремов.

На боротьбу з фашизмом – зі Сталіним
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:55 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Крім того, учасники «антифашистського» маршу закликали українців бути «пильними й не піддаватися на провокації націоналістів». Про це сказано в резолюції акції, яку оприлюднили на сайті Партії регіонів.

«Ми, учасники Всеукраїнського антифашистського маршу, висловлюємо свій категоричний протест проти деструктивних і провокаційних дій радикальних політичних сил, які в своїй діяльності сповідують принципи нацистської ідеології, сприяють розпалюванню міжнаціональної та міжконфесійної ворожнечі в Україні», – сказано в документі.

Учасники маршу вважають, що лідери опозиційних сил заради задоволення своїх політичних амбіцій «вступили в змову з агресивними націоналістами, фактично стали співучасниками й посібниками українських неонацистів».

Коли завершився концерт, який був останнім заходом організованого Партією регіонів «антифашистського» маршу у Києві, на Європейській площі розпочали роботу співробітники комунальних служб, адже після заходу залишилася велика кількість сміття.

У МВС не знають арифметики?

За даними Міністерства внутрішніх справ України, в «антифашистському» мітингу Партії регіонів взяли участь понад 50 тисяч осіб, а в акції опозиції «Вставай, Україно!» на Софійській площі – 6,5 тисяч осіб. Водночас, як розповіли Радіо Свобода джерела у силових органах, при щільному розташуванні людей Європейська площа може вмістити лише до 10 тисяч осіб.

За спостереженнями кореспондентів Радіо Свобода, площа не була заповнена так щільно, там було близько 5 тисяч учасників «антифашистського» маршу. Також, за підрахунками Радіо Свобода, дані МВС щодо кількості учасників акції «Вставай, Україно!» занижені принаймні удвічі.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG