Доступність посилання

ТОП новини

Дніпропетровщина домовилась із ЮНЕСКО про експонування петриківського розпису в Парижі


У Дніпропетровській обласній раді в понеділок провели робочу нараду з питань організації виставки петриківського мистецтва «Петриківський розпис – колір традицій» у штаб-квартирі ЮНЕСКО в Парижі, повідомили Радіо Свобода у прес-службі обласної ради.

За даними з прес-служби, сторони домовились, що Дніпропетровщина представлятиме виставку петриківського розпису з нагоди 10-ї річниці Конвенції про охорону нематеріальної культурної спадщини.

До офіційної делегації долучаться шість відомих петриківських майстринь, а також їхні діти й онуки, які переймають досвід малювання у старшого покоління.

Як зазначають організатори, у штаб-квартирі ЮНЕСКО в Парижі будуть представлені 55 робіт петриківського розпису. Орієнтовно виставка відбудеться на початку червня.

Крім того, роботи петриківських майстринь побачать жителі багатьох міст та містечок, що розташовані на шляху від Дніпропетровська до Парижа. У кожному населеному пункті, де відбуватимуться зупинки делегації, майстри розпису проведуть майстер-класи, ознайомлять усіх охочих із унікальною технікою малювання.

Крім того, як повідомив голова Дніпропетровської обласної ради Євген Удод, ведуться переговори про експонування розпису в Китаї та Японії.

У грудні 2013 року на засіданні комітету ЮНЕСКО має бути вирішене питання щодо надання петриківському розписові статусу нематеріальної спадщини людства.

Щоб привернути увагу світу до петриківського декоративного малярства, торік у регіоні провели міжнародну презентацію з участю десятків послів різних країн світу.
XS
SM
MD
LG