Доступність посилання

ТОП новини

Міліція цікавиться політичними поглядами побитих журналістів


Напад на журналістів під час масових акцій, Київ, 18 травня 2013 року
Напад на журналістів під час масових акцій, Київ, 18 травня 2013 року
Київ – Міліція цікавиться політичними вподобаннями журналістів, яких побили «молодики у спортивному» під час акції «Вставай, Україно!», розповідають потерпілі. Тим часом журналісти та користувачі інтернету впізнали кількох нападників. Як повідомляють, це – спортсмени з білоцерківського клубу єдиноборств «Будо». Утім, жоден з підозрюваних не затриманий, оскільки правоохоронці ще збирають докази, повідомляють у столичному управлінні МВС.

Дві доби ходить на допити у міліцію журналіст «5-го каналу» Ольга Сніцарчук, яку разом з фотокореспондентом «Комерсанту» Владиславом Соделем побили молодики у спортивному одязі 18 травня під час акції опозиції «Вставай, Україно!». Крім запитань, які стосувалися безпосередньо події, слідчий ставив запитання щодо політичних поглядів, розповіла Радіо Свобода Сніцарчук.

Під час складання протоколу він запитав у мене, як я ставлюся до того, що опозиція у нас «свірєпая»
Ольга Сніцарчук
«Під час складання протоколу він запитав у мене, як я ставлюся до того, що опозиція у нас, як він сказав, «свірєпая». Він сказав, що ці молодчики були від опозиції. Я йому пояснила, що ці люди вигукували: «фашисти», тому у мене склалося враження, що вони, навпаки, належать до «антифашистського» мітингу. На що слідчий підозріло на мене подивився і спитав, як я взагалі ставлюся до, цитую, «Бандьори». Він спитав, чи я вважаю його національним героєм», – розповідає Сніцарчук.

З огляду на підхід слідчого до опитування потерпілих та зважаючи на офіційні заяви МВС, Ольга Сніцарчук припускає, що «спортсмени-антифашисти» можуть уникнути покарання.
(Відео Liga.net)

У міліції роздивляються фото та відео інциденту

Попри те, що у багатьох інтернет-виданнях та у соціальних мережах оприлюднили фото і відео інциденту, де добре видно обличчя нападників і тому їх легко впізнати, міліція продовжує встановлювати їхні особи. Нікого з підозрюваних не затримали, повідомив Радіо Свобода речник київської міліції Ігор Михалко.

Правоохоронці безпідставно нікого звинувачувати не можуть
Ігор Михалко
«Збирається доказова база. Правоохоронці безпідставно нікого звинувачувати не можуть. Переглядається відео, переглядаються фото», – каже Михалко.
(Відео сomments.ua)

У нападниках впізнають спортсменів із Білої Церкви

Тих, хто пізніше побив журналістів, бачили біля сцени на Європейській площі перед початком «антифашистського» мітингу, ініційованого Партією регіонів. На фото, де зафіксовані нападники, користувачі інтернету впізнали мешканців Білої Церкви, членів клубу «Будо», який входить у Федерацію панкратіону України. Сам клуб розташований на території білоцерківського райуправління МВС.

Тими, хто побив журналістів, можуть бути Вадим Тітушко, Роман Джиганов, Олександр Костін та Арсен Капанський. Останніх двох вже неодноразово помічали серед учасників силових акцій, зокрема у захопленні будинку вчительки Ніни Москаленко. А Вадим Тітушко згадувався серед найкращих спортсменів клубу «Будо» на веб-сторінці, яку сьогодні вже видалили.

Також по фото ніби впізнали людину, яка скеровувала дії спортсменів 18 травня. З’явилися повідомлення, що це був керівник білоцерківської організації «Молодих Регіонів» Василь Бойко. Утім, голова «Молодих Регіонів», депутат від Партії регіонів Андрій Пінчук заявив, що очолювана ним організація не має ніякого стосунку до побиття журналістів.

У тому, що людина на фото з білоцерківськими бійцями не є Василем Бойком, запевнив Радіо Свобода і депутат від «Батьківщини» Володимир Полочанінов.

Людина на фотографії – це не він. Сто відсотків
Володимир Полочанінов
«Партія регіонів сподівалася, що через такі провокативні дії буде дуже серйозна бійка, а після сьомого можна провести будь-який їхній суд і заборонити будь-яке зібрання громадян. Але Василя Бойка я знаю особисто. Я живу у Білій Церкві і він живе у Білій Церкві. Я його бачу майже кожні вихідні у місті. Людина на фотографії – це не він. Сто відсотків», – наголошує Полочанінов.

Федерація панкратіону відхрещується від побиття журналістів

У свою чергу екс-депутат від Партії регіонів, а нині заступник голови київської міськдержадміністрації та голова Федерації панкратіону і член правління «Молодих Регіонів» Віктор Корж заявив у коментарі Радіо Свобода, що йому невідомі люди, які побили журналістів.

Ніяких загонів від нашої федерації ні на які політичні заходи жодного разу не направляли
Віктор Корж
«Ніяких загонів від нашої федерації ні на які політичні заходи жодного разу не направляли. Ці люди, які опинилися у епіцентрі скандалу, ніякого стосунку до Федерації панкратіону не мають. Ми ідентифікували одну людину. Він три роки тому, дійсно, брав участь у наших змаганнях. Вже три роки вже ніякого стосунку він не має ні до заходів, ні до секцій» – запевняє Корж.
Чоловік, схожий на Бойка Василя, присутній при побитті журналістів в Києві 18 травня 2013 року
Чоловік, схожий на Бойка Василя, присутній при побитті журналістів в Києві 18 травня 2013 року

Бойко Василь Васильович, голова Білоцерківської міської молодіжної громадської організації «Молоді Регіони»
Бойко Василь Васильович, голова Білоцерківської міської молодіжної громадської організації «Молоді Регіони»

Міністр внутрішніх справ до журналістів не вийшов

Журналісти і громадські активісти провели біля Міністерства внутрішніх справ України пікет з вимогою покарати винних у побитті журналістів 18 травня, а також покарати міліціонерів, які спостерігали за побиттям та не реагували на прохання побитих допомогти їм.

Голова МВС Віталій Захарченко до пікетувальників не вийшов. Пізніше він зустрівся з депутатами від «Батьківщини» та виконавчим директором Інституту масової інформації Вікторією Сюмар і пояснив, що «зранку не вийшов до преси, бо був у президента».

Також міністр повідомив, що проводиться службове розслідування щодо того, чому міліціонери не зупинили побиття журналістів, розповіла Радіо Свобода Вікторія Сюмар.

«Серед конструктивну, до якого вдалося дійти, – домовленість про те, щоб журналісти надали ті матеріали, яких нині немає у міліції, і було домовлено про зустріч журналістів з міністром», – зауважує Сюмар.
(Відео Liga.net)

За словами Вікторії Сюмар, Захарченко пообіцяв зустрітися з пресою у вівторок о 15:00. Також голова МВС сказав, що у вівторок готовий відповідати на запитання Верховної Ради, якщо парламент ухвалить таке рішення, повідомила Сюмар.

Група спортивних молодих людей з Європейської площі улаштувала бійку з представниками «Свободи» на вулиці Велика Житомирська під час мітингу опозиції 18 травня в Києві. При цьому міліція не втручалася. Бійку почали знімати журналісти Ольга Сніцарчук і Владислав Содель. Це не сподобалось молодикам, і вони побили журналістів.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG