Доступність посилання

ТОП новини

«Левада-центру» – найавторитетнішій соціологічній службі Росії – загрожує закриття


Аналітичний центр соціологічних досліджень, який впродовж понад 20 років вважається найавторитетнішим знавцем російського суспільства, «Левада-центр», опинився перед загрозою закриття. Правоохоронні органи Росії попередили науковців, що їхня організація має зареєструватися як «іноземний агент», згідно з новим законодавством. В іншому випадку центр закриють.

Повідомлення у пресі про те, що знаменитому «Левада-центру» загрожує закриття, підтвердилися цього тижня. Прокуратура офіційно попередила цю незалежну наукову установу, що вона має зареєструватися як «іноземний агент», оскільки нове російське законодавство класифікує соціологів як політично активну недержавну організацію, що отримує закордонне фінансування. Центр не заперечує, що невелика частина фінансування його діяльності надходить з-за кордону, але не погоджується з тим, що він займається «політичною діяльністю».

Голова центру Лев Гудков говорить, що лише від 1,5 до 3% фінансування «Левада-центру» надходить з-за кордону. Він пов’язує попередження прокуратури з нещодавно оприлюдненим опитуванням, згідно з яким популярність президента Володимира Путіна зменшується. А тому він вважає дії прокуратури політично мотивованими. В інтерв’ю Радіо Свобода Лев Гудков говорить, що центу загрожує закриття, бо він буде неспроможний займатися незалежними дослідженнями.

Ми фінансуємо наші власні програми і проекти, перерозподіляючи гроші, які ми заробляємо в інших областях
Лев Гудков
«Ми фінансуємо наші власні програми і проекти, перерозподіляючи гроші, які ми заробляємо в інших областях. Але якщо будь-яке наше партнерство буде розглядатися навіть як організація, яка представлена в Росії, але може мати іноземні джерела фінансування, про які ми можемо не знати, ми потрапляємо під категорію іноземних агентів», – пояснює голова центру Лев Гудков.

«Соціологи-шпигуни»

З іншого боку, якщо центр зареєструється як «іноземний агент», що в Росії означає мало не шпигуна, то, за словами Лева Гудкова, дослідники опиняться у «вкрай скрутній ситуації». Бо, з одного боку, як говорить Гудков, «вони ставлять нас перед загрозою санкцій», а з другого – «підривають наш авторитет та ділову репутацію».

«Левада-центр» – лише один із довгого ланцюжка недержавних організацій, які потрапили останнім часом під дію нового російського закону, що має на меті обмеження впливу незалежних громадських центрів та правозахисних організацій.

У квітні була оштрафована громадська організація «Голос», яка стала широко відомою після того, як оприлюднила численні порушення під час виборів до російського парламенту в 2011 році.

Значна кількість російських недержавних організацій відмовилася реєструватися як «іноземний агент», і деякі заявили, що оскаржуватимуть у суді вживання цього терміну.

Матеріал підготували Марія Щур та Том Балмфорт у Москві
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG