Доступність посилання

ТОП новини

Бути правозахисником в Україні небезпечно – дослідження


Київ – В Україні переслідують людей, які захищають права та свободи людини. Такий висновок зробили автори звіту «Переслідування правозахисників на пострадянському просторі». Звіт підготовлений Центром громадянських свобод за сприяння Єврокомісії у партнерстві з 12 правозахисними неурядовими організаціями країн СНД.

Звіт підготували у рамках Універсального періодичного огляду Ради ООН з прав людини. Окрім України, безпеку правозахисної діяльності експерти аналізували у Білорусі, Росії, Вірменії, Азербайджані, Молдові, Казахстані та Киргизстані.

Серед небезпечних тенденцій, помічених експертами, є своєрідне «мавпування» законодавцями різних країн СНД непрогресивних законів Російської Федерації. Є таке і в Україні.

«Це справді проблема, що ми «мавпуємо» багато чого з Росії. Правда, у нас не всі закони прижились, але рух сам по собі достатньо небезпечний, особливо якщо брати до уваги їхній закон про іноземних агентів. Він негативно вплинув на розвиток правозахисних організацій Росії», – сказав Радіо Свобода експерт Коаліції правозахисних організацій Максим Щербатюк.

В Україну повернулося переслідування за політичними мотивами?

Експерти аналізували факти переслідування правозахисників, починаючи з 2011 року, і зробили висновок, що в Україні, зокрема, «мікроклімат» для правозахисників погіршується. Про це свідчить збільшення кількості випадків нападів, тиску та переслідування правозахисників. Експерти нарахували таких п’ятнадцять.

Якщо не вдається зупиняти правозахисників «за законом», у хід ідуть протизаконні дії, каже координатор Вінницької правозахисної групи Лариса Полулях.

Українська влада почала використовувати бандитський ресурс, щоб погасити будь-які потуги людей бути активними
Лариса Полулях
«Якщо Росія і Білорусь використовують охоронний адмінресурс, то українська влада почала використовувати бандитський ресурс, щоб погасити будь-які потуги людей бути активними. На Facebook є публікація, коли у Вінниці чоловік зробив зауваження співробітникам ДАІ, які неправильно паркували авто. Тепер цей чоловік побитий, а вінничани пікетують міліцію», – навела приклад Полулях.

Серед найрезонансніших справ, на які вказують експерти, – доcі не розкрите убивство відомого еколога Володимира Гончаренка, зазіхання на здоров’я і погрози на адресу активістів організації «Дорожній контроль» Ростислава Шапошникова і Віталія Косенка й кримінальне переслідування голови Вінницької правозахисної групи Дмитра Гройсмана.

Найгірша ситуація у Білорусі та Росії

Щоправда, як відзначили експерти, ситуація в Україні і Молдові – краща, ніж в інших державах СНД. Найбільш загрозливою виглядає ситуація у Росії та Білорусі.

У цьому криється небезпека й для України, вважає голова Харківської правозахисної групи Євген Захаров. За його словами, завжди існує спокуса зробити зі своїм громадським сектором те саме, що й сусідні країни, аби він менше заважав. Однак, на його думку, в Україні сильніше громадянське суспільство.

Справедливе судочинство, реформа прокуратури – це великий напрямок роботи для всіх. Як і конституційна реформа
Максим Лациба
З ним згоден керівник програм Незалежного центру політичних досліджень Максим Лациба. «Справедливе судочинство, реформа прокуратури – це великий напрямок роботи для всіх. Як і конституційна реформа», – зазначив Лациба.

На його думку, громадянське суспільство не повинне чекати на подальше погіршення «правозахисного мікроклімату», а має тиснути на владу й сприяти поліпшенню ситуації.
XS
SM
MD
LG