Доступність посилання

ТОП новини

Іран далі розширив можливості збагачувати уран – МАГАТЕ


Міжнародне агентство з атомної енергії заявило в середу в новому звіті, що Іран учергове розширив свої можливості прискорено збагачувати уран, встановивши сотні нових збагачувальних центрифуг.

Крім того, у звіті зазначено, що Іран продовжує будувати новий дослідний атомний реактор. Експерти вважають його потенційним новим джерелом ядерних матеріалів, які можуть бути використані для створення ядерної зброї.

Водночас у доповіді констатовано лише незначне зростання кількості ядерних матеріалів в Ірані за попередній квартал. Ця кількість усе ще менша від тієї, яку Ізраїль вважає крайньою припустимою межею, мовиться в документі.

Ізраїль, який разом зі США є для іранського режиму головним ворогом, уже погрожував завдати воєнних ударів по ядерних об’єктах Ірану в разі, якщо дипломатія і санкції не зупинять ядерної програми Тегерана, що, як припускають, може мати на меті створення ядерної зброї.

Іран заперечує такі підозри світової спільноти і наполягає на праві на суто мирну, як він стверджує, ядерну програму, але доказів такого мирного характеру своєї ядерної програми, що їх вимагають у світі, не подає.
XS
SM
MD
LG