Доступність посилання

ТОП новини

Листи з-за ґрат: в Україні, Білорусі та Росії


Київ – «Я добре уявляю, у якому стані перебувають сотні тисяч ув’язнених, життя яких віддано на поталу звірям у погонах та суддям без честі й моралі». Про це пише ув’язнена екс-прем’єр Юлія Тимошенко у своєму інтернет-щоденнику «Правда із-за ґрат», який днями почала публікувати «Українська правда». Тримати зв’язок із зовнішнім світом намагаються ув'язнені політики та громадські діячі і в сусідніх Білорусі та Росії.

Юлія Тимошенко залишається політиком незалежно від свого місця перебування, тому її думка щодо тих чи інших подій чи явищ цікава українцям, переконаний радянський дисидент Левко Лук’яненко. Він схвалює її рішення вести щоденник в інтернет-виданні, хоча й зауважує: СРСР і нинішній політичний режим в Україні – не порівнювані ситуації.

«На ту боротьбу зважувалося зовсім небагато людей. Наприклад, я сидів у Сосновці, у нас там було 400 релігійних діячів, потім перевели туди ще 200 політв’язнів. Ну, то от я написав був листа назовні – і дістав ще три роки тюрми за це», – зазначає Лук’яненко.

Російська журналістка Наталія Геворкян, яка живе у Парижі, написала книгу «Тюрма і воля» у співавторстві із ув'язненим колишнім власником компанії ЮКОС Михайлом Ходорковським, вважає, що це – спроба проаналізувати і систематизувати досвід, що сприяє розумінню існуючих проблем.

«Я думаю, що будь-який голос політичної фігури, що перебуває за межами засобів масової інформації, цікавий і важливий як для самої ув’язненої особи, так і для тих людей, що слідкують за її долею на волі», – зауважує вона.

Листи із-за ґрат для Білорусі розкіш

Можливість оприлюднювати інформацію з того боку – розкіш, часто недоступна політв’язням у Білорусі, розповідає Алена Струве із білоруської служби Радіо Свобода, яка веде там програму «Свобода у тюрмах». За словами журналістки, кореспонденція ув’язнених перевіряється, тому є ймовірність створити собі додаткові проблеми, хоча листи із-за ґрат пише, наприклад, ув’язнений кандидат у президенти Білорусі 2010 року Микола Статкевич. А нещодавно у Росії вийшла книжка звинуваченого в участі в антидержавних акціях Ігоря Оліневича «Їду в Магадан», розповідає Алена Струве.

«Це були його дійсно щоденники, які він вів у слідчому ізоляторі КДБ. І він описав одним із перших про те, як виглядав ізолятор зсередини», – зауважує журналістка.

Інтернет-щоденник екс-прем’єра почала публікувати цього тижня «Українська правда». У перших публікаціях Юлія Тимошенко розповідає зі свого погляду про порушення своїх прав ув’язненої та пояснює, чому не могла бути присутня в суді у справі Євгена Щербаня.
  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG