Доступність посилання

ТОП новини

Світ вимагає дозволити в Києві суботній марш геїв і лесбійок (світова преса)


Прага – Світові правозахисні організації вимагають від Києва дозволити марш в столиці сексуальних меншин 25 травня і захистити його учасників від насильства. Про це заявили в Берліні представники Human Rights Watch та інших світових громадських організацій. Світова преса обурена атакам влади України на права журналістів і засуджує погрози з боку глави уряду України Миколи Азарова на адресу журналістів-протестувальників. Європейський Союз попереджає Грузію не повторювати помилок України у зв’язку з арештами колишніх чільних урядовців, які тепер в опозиції до влади Іванішвілі.

Представництво Human Rights Watch в Берліні оприлюднило спільний лист з Amnesty International на адресу адміністрації міста Києва, у якому ці дві світові правозахисні організації закликають місцеву влади дозволити у суботу, 25 травня, марш гордості та рівності за участю сексуальних меншин і забезпечити захист його учасників від проявів насильства з боку гомофобських груп. Також вони вимагають, щоб влада розслідувала погрозливі заяви на адресу сексуальних меншин в Україні.

Влада у столиці України оголосила 21 травня, що буде здійснювати через суд заборону на такий марш та інші акції 25 травня, окрім тих, що пов’язані лише зі святкуванням Дня Києва. Цей лист надісланий у час, коли на адресу учасників маршу сексуальних меншин лунають погрози з боку численних релігійних і правих організацій, включно з ультраправою партією «Свобода», котра каже про акти насильства у разі, якщо такий марш відбудеться.

У листі Human Rights Watch і Amnesty International йдеться про те, що «заборона київської влади маршу рівності стала би неправильним сигналом тим, хто шукає можливості заборонити його чи перешкодити йому». Світові правозахисні організації вважають, що влада Києва «повинна показати політичну волю та дати зрозуміти, що вона не дозволить проявів ненависної риторики, погроз насильства і диктування їй політики залякування». Human Rights Watch і Amnesty International гарантують, що їхні представники будуть у суботу контролювати події в столиці та просять всіх зацікавлених інформувати їх про перебіг подій.

Американська The Washington Post повідомляє про протест журналістів у приміщенні уряду України в Києві у середу, коли близько 10 представників різних пресових видань повернулися спиною до прем’єра Миколи Азарова, який якраз відкривав засідання. На спинах протестувальників були плакати з надписами «Сьогодні – журналістка. Завтра – ваші дружина, сестра, донька. Дійте!». Газета пише, що Азаров почав зустрічну атаку на журналістів, ображаючи їх і наказуючи при цьому позбавити їх акредитації в уряді.

Журналісти провели цього тижня низку акцій протесту проти бездіяльності влади у відповідь на побиття охоронцями акцій Партії регіонів 18 травня у Києві журналістки «5-го каналу» Ольги Сніцарчук та її чоловіка, фоторепортера видання «Комерсант» Влада Соделя. У світі обурені новим атаками влади на права українських журналістів. Газета з Вашингтона наголошує, що за три роки владарювання президента Віктора Януковича в Україні «свобода ЗМІ в державі однозначно зменшилася».

Брюссельське видання EUObserver інформує, що комісар ЄС з політики розширення Штефан Фюле та глава зовнішньої політики ЄС Катрін Аштон попередили уряд Грузії про очікування Брюсселя від Тбілісі «чесного, прозорого і незалежного» суду після арешту нинішньою владою колишнього прем’єр-міністра Грузії Вано Мерабішвілі та міністра охорони здоров’я Зураба Чіаберашвілі. Видання також зауважує, що колишніх урядовців Грузії, які тепер в опозиції,правлячі кола з партії мільярдера Бідзіни Іванішвілі звинувачують у зловживанні владою, що є своєрідним повторенням подій із судовими переслідуваннями лідерів української опозиції.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG