Доступність посилання

ТОП новини

Колишній президент Ірану розкритикував нинішню владу


Акбар Гашемі Рафсанджані, архівне фото
Акбар Гашемі Рафсанджані, архівне фото
Колишній президент Ірану Акбар Гашемі Рафсанджані, не допущений до кандидування на цьогорічних президентських виборах, різко розкритикував владу країни, повідомили сьогодні кілька іранських опозиційних сайтів.

За цими повідомленнями, звертаючись до членів своєї передвиборної кампанії, він звинуватив нинішнє керівництво Ірану в некомпетентності і неуцтві й заявив, що, на його думку, гіршого керівництва у країни ще не було.

За словами керівника його виборчої кампанії, Рафсанджані не буде оскаржувати своє усунення з виборів президента Ірану

78-річного Рафсанджані вважають прихильником поміркованих реформ.

Позавчора Рада вартових конституції, спеціальний орган, який, серед іншого, затверджує кандидатури на провідні виборні посади, не схвалив, серед багатьох інших, кандидатуру Акбара Гашемі Рафсанджані, який уже був президентом Ірану в 1989–97 роках.

Загалом із 686 претендентів, які зареєструвалися на вибори, Рада вартових конституції затвердила на кандидатів тільки вісьмох. Із них п’ятеро, як вважають, належать до консерваторів, троє до поміркованих прихильників реформ.

Вибори президента Ірану мають відбутися 14 червня. Президента Ірану обирають на чотири роки; він може обіймати посаду не більш як два терміни поспіль, але має право знову балотуватися після перерви. Нинішній президент Махмуд Ахмадінеджад закінчує другий термін поспіль і не балотується знову.
XS
SM
MD
LG